Záchranáři nebo hasiči zatím dřívější důchod nezískají. Poslanci neopravili chybu v zákoně

Loni politici schválili, že hasiči, záchranáři a další pracovníci ve složkách integrovaného záchranného systému získají nárok na předčasný důchod bez finančních sankcí. Zákon ale obsahuje chybu a poslanci ji zatím stále nedokázali opravit.

Foto: Adobe Stock
Dřívější důchody pro záchranáře zatím neplatí. (ilustrační foto)

Už v roce 2021 byl schválen zákon, podle kterého pracovníci integrovaného záchranného systému (IZS) mají mít po 20 letech služby nárok na dřívější důchod. V současné době tedy platí, že když mají 20 let ve složkách IZS odpracováno, mohou od roku 2023 odejít do předčasného důchodu, aniž by za to byli finančně sankcionovaní.

Tato úleva pro pracovníky IZS ale byla chybně napsaná a obsahuje formální nepřesnosti, které v podstatě neumožňují, aby byly předčasné důchody bez sankcí přiznávány. V současné podobě tedy hrozí, že úředníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) budou všechny žádosti pracovníků IZS o dřívější důchod zamítat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve přislíbilo, že chybu opraví a nyní na tom pracuje. Oprava zákona má být součástí rozsáhlejší legislativy, podle které by měli mít na dřívější důchod nárok pracovníci náročných profesí, kteří jsou zařazení do 4. kategorie podle zákona o ochraně veřejného zdraví. O tomto návrhu jsme psali v samostatném článku.

Pouze záchranáři

Ministerstvo plánuje, že nárok na dřívější důchod mají získat pouze záchranáři a výjezdoví lékaři v záchranné službě, záchranáři horské služby a operátoři zdravotnických středisek. Naopak nárok má ztratit většina pracovníků IZS, a to včetně hasičů, policistů a dalších složek systému. Upravena má být také podmínka tohoto nároku, již nebude stačit 20 let ve službě pro získání dřívějšího důchodu, ale nově se má za každých 184 odpracovaných směn důchodový věk snížit o 1 měsíc. Což zjednodušeně znamená snížení věku o 1 rok za každých 10 let v náročné profesi.

Návrh této legislativy (a tedy i opravy chyby) je teprve v připomínkovém řízení a ještě vůbec nezačal proces schvalování. Není tak jasné, kdy bude chyba opravena, ale s největší pravděpodobností to nebude dříve než v průběhu podzimu.

Přitom už od září mohou začít podávat žádosti o důchod lidé, kteří plánují odejít do důchodu v lednu 2023 a chtěli by možnosti předčasného důchodu bez sankcí využít. O starobní důchod je totiž možné žádat až o čtyři měsíce před datem přiznání. Mezi pracovníky IZS tedy momentálně panuje velká nejistota a vůbec není jasné, jak to s jejich důchody od příštího roku bude a koho se vůbec budou týkat.

Předčasný důchod: Jaké jsou povolené a zakázané přivýdělky

Pokus o opravu neuspěl

Nepříjemnou situaci se tento týden pokusila opravit skupina poslanců z hnutí ANO. Poslanci Jiří Mašek, Milan Brázdil, Jana Pastuchová a Jana Hanzlíková přišli s návrhy, jak chybu v zákoně opravit. Při hlasování o jiné důchodové legislativě předložili své pozměňovací návrhy. V jednom návrhu by nárok na dřívější důchod získali hasiči, policisté, záchranáři a operátoři operačních středisek, ve druhém návrhu by se výčet omezoval jen na záchranáře, členy horské služby a operátory zdravotnických středisek. Pokud by tito pracovníci byli ve službě alespoň 36 tisíc hodin, snížil by se jim důchodový věk o dva měsíce za každých 1200 odpracovaných hodin ve složkách IZS.

Ani jeden z návrhů bohužel neprošel, hlasovali pro něj prakticky jen poslanci hnutí ANO a SPD, kteří ale nemají v Poslanecké sněmovně většinu hlasů. Proti hlasovala nebo se hlasování zdržela většina poslanců vládní koalice.

Plán ministra Jurečky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který také hlasoval proti návrhům na opravu, při jednání uvedl, že situaci co nejdříve vyřeší svou vlastní legislativou.

„Máme tady vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění, který, počítám, že tato Sněmovna projedná v průběhu září nebo října, kde tu úpravu lidí, kteří pracují v rámci záchranné služby České republiky, tak tuto úpravu tady upravíme tak, abychom od 1. ledna roku 2023 mohli záchranářům říci, tedy záchranářům, kteří pracují v rámci lékařské záchranné služby, říci, možnost dřívějšího odchodu do důchodu tady bude, my tuto oblast ošetříme,“ řekl ministr Jurečka.

Paradoxní je, že pro původní návrh v roce 2021 hlasovala většina poslanců KDU-ČSL, a to včetně Mariana Jurečky, který nyní navrhuje vyloučit některé skupiny lidí, kterých se výhoda týká. Jeho původní vůlí bylo, aby šli do důchodu dříve právě i hasiči nebo policisté, v jeho současném návrhu ale přesně těmto skupinám právo odebírá.

Z připomínkového řízení k tomuto návrhu navíc zatím vyplývá, že na něm nepanuje shoda. Některá klíčová ministerstva totiž vyjádřila nesouhlas s návrhem a mají k němu zásadní výhrady. Jde například o ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo financí i ministerstvo vnitra. Proti je také úřad vlády, jehož odborníci konstatovali, že návrh je částečně neslučitelný s právem EU.

Foto: Adobe Stock (autor franz12)

Více k tématu