Výchovné za děti a dřívější důchod je možné schválit i bez reformy. Úředníci už řeší připomínky

Příprava a schvalování důchodové reformy se dostalo do další fáze. Resort Jany Maláčové dostal řadu připomínek, které se nyní řeší, a ministryně chystá jednání s politiky. Není vyloučeno, že některé dílčí změny projdou i bez schválení celé reformy.

Zdroj: Oficiální Facebook J. Maláčové
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Velká důchodová reforma, kterou ministryně Jana Maláčová v prosinci představila, má za sebou takzvané meziresortní připomínkové řízení. V rámci něj dorazila celí řada připomínek, podnětů a návrhů ke změnám.

„Ministerstvo vznesené připomínky analyzuje a dále  zpracovává,“ uvedl pro České důchody mluvčí Vladimír Dostálek a s tím, že některé připomínky jsou velmi komplexní a většina z nich pochází z ostatních ministerstev. Zahrnuty do řízení jsou ale také odbory, podnikatelské svazy (například Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy) nebo bezpečnostní složky.

Čas na jednání se krátí

Momentálně se také připravují další jednání, která by měla přípravu reformy posunout. Jde také o jednání s dalšími představiteli vlády, zejména s těmi z koaličního hnutí ANO, které zatím současnou podobu aktivně nepodporuje. Například ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová opakovaně prohlásila, že s prosazením reformy spíše nepočítá. „Podle mě není moc pravděpodobné, že se ji podaří připravit do konce volebního období,“ uvedla v rozhovoru pro České důchody.

Ani jiný člen vlády zatím jasně a otevřeně reformu od Maláčové nepodpořil a nevolá po schválení. Zatím také nebylo rozhodnuto o tom, kdy bude návrh projednávat vláda. Právě vláda by měla reformu podpořit, aby zvýšila její šance na prosazení. Mluvčí úřadu vlády na dotaz ohledně termínu neodpověděla.

Čas na projednání se přitom krátí, a pokud během jara nedojde k výraznému urychlení jednání, je velmi pravděpodobné, že žádná klíčová reforma nakonec nebude.

Vladimír Bezděk o důchodech: Čím delší odmítání reformy, tím tvrdší bude náraz

Možná budou dílčí změny

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní poprvé připustilo, že by případně mohly být schváleny alespoň dvě dílčí změny. „Máme v rámci přípravy reformy hotov soubor tří návrhů legislativních změn, které dohromady tvoří logický celek. Nicméně mohou být projednány a schváleny i samostatně. Jedná se o návrh takzvaného výchovného, tedy bonusu za vychované děti, návrh na dřívější odchod do důchodu pro náročné profese a návrh na rozdělení a zjednodušení důchodového účtu, tedy 0. a I. pilíř,“ uvedl Vladimír Dostálek.

Výchovnému i dřívějšímu důchodu pro náročné profese jsme se podrobně věnovali v předchozích článcích a oba tyto návrhy by výrazně pomohly znevýhodněným rodičům, kteří vychovávaly děti, a pracovníkům, kteří kvůli zdraví musí předčasně do důchodu. Bohužel na to většinou doplácejí nižšími starobními důchody, což i ministryně Maláčová označila za nespravedlivé.

„Chápu, že se to některým nelíbí a budou dělat všechno pro to, aby spravedlivá důchodová reforma ztroskotala. Ale já to rozhodně nevzdám,“ uvedla Maláčová na svém Facebooku.

Co by tedy mohlo být schváleno?

  • Pracovníci v náročných profesích by za každých 184 směn šli do důchodu o 1 měsíc dříve. Celkem by se to mohlo týkat 429 tisíc lidí. Více píšeme v samostatném článku.
  • Každý rodič, kdo vychovával dítě, tedy muž i žena, by dostal k důchodu navíc 500 korun. Výjimkou jsou muži před rokem 1996. Více si přečtete v tomto článku.
  • Stávající důchodový systém by se rozdělil na nultý pilíř, který by všem bez garantoval minimální důchod 10 000 korun, a první samostatný pilíř. Více než 121 tisíc seniorů by pocítilo okamžité zvýšení důchodu.

V případě, že nebude komplexní reforma schválena, hrozí v následujících letech snižování starobních důchodů. Upozornila na to analýza důchodové komise, která připravila podklady k reformě. Už v roce 2025 by důchody mohly poklesnou v průměru o 400 korun.

Více k tématu