Vláda schválila finální nařízení k valorizaci: Spočítejte si, jak se vám v lednu zvýší důchod

Vláda na svém pondělním jednání schválila nařízení, které stanovuje parametry valorizace důchodů v lednu 2023 a také důchodové koeficienty pro výpočet důchodů v příštím roce. Připravili jsme pro vás jednoduchou kalkulačku, ve které si můžete spočítat, jak přesně se zvýší váš důchod.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala a ministr Marian Jurečka.

Řádná valorizace pro rok 2023 má již své definitivní parametry. Vláda Petra Fialy totiž na svém posledním jednání schválila nařízení, které připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Toto nařízení stanovuje, jak přesně se zvýší všechny typy důchodů a také příplatky k důchodům.

Nařízení stanovuje, že základní výměra důchodu se zvýší o 140 korun a procentní výměra, tedy zásluhová část, se zvýší o 5,1 %. „Valorizace se ze zákona stanovuje na výši průměrného důchodu v červnu, což znamená zvýšení u průměrného důchodu od ledna o 825 Kč,“ uvedl pro České důchody ministr Marian Jurečka s tím, že v průměru to bude znamenat navýšení o 4,7 %.

Reálně se každý důchod zvýší jinak. Například důchod ve výši 12 000 korun se zvýší o 554 korun a důchod ve výši 20 000 korun o 962 korun.

Abyste si mohli spočítat, jak přesně se důchod zvýší právě vám, připravili jsme pro vás finální kalkulačku lednové valorizace. Zadejte váš aktuální důchod, tedy důchod po mimořádné valorizaci, která proběhla nyní v září. A dozvíte se, o kolik korun se vám důchod v lednu zvýší.

KALKULAČKA – Valorizace vašeho důchodu v roce 2023

Součástí lednové valorizace bude také jednorázový doplatek za část měsíce před výplatou. Jde o poměrnou část valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dni důchodu. Důchodci tak v lednu dostanou desítky až stovky korun navíc, a to podle výše důchodu a výplatního dne.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě k nařízení uvedlo, že průměrný důchod se v lednu 2023 zvýší na přibližně 19 500 korun, a to i díky tomu, že se začne vyplácet takzvané výchovné za děti.

„Odhaduje se, že v roce 2023 vzroste reálná hodnota průměrného samostatně vypláceného starobního důchodu prostřednictvím valorizace důchodů o 7,1 procentního bodu. Relace průměrného samostatně vypláceného starobního důchodu k průměrné mzdě se odhaduje v roce 2023 na úrovni 45,9 % (57,8 % k čisté mzdě), to jest o 3,4 procentního bodu více než v roce 2022,“ konstatuje ministerstvo v důvodové zprávě.

Nařízení také stanovilo parametry pro výpočet důchodů v roce 2023. Díky tomu je možné již dnes porovnat, jestli se vyplatí odejít do důchodu už letos (a to i za cenu předčasnosti), nebo až v příštím roce. V tomto by vám měla poradit Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), případně se můžete obrátit na experty zabývající se důchodovým poradenstvím.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu