Valorizace důchodů a k tomu „rouškovné“: Senioři zřejmě dostanou tisíce navíc

Debaty o podobě valorizace důchodů v příštím roce se dostávají do finále a už je jasněji, kolik senioři skutečně dostanou přidáno. Vláda bude projednávat jednorázový důchodový bonus ve výši 6000 korun. A k tomu od ledna valorizace ve výši nejméně 855 korun.

Zdroj: Unsplash
Většina Čechů očekává ve stáří nedostatečné důchody. (ilustrační foto)

Představitelé vlády upřesnili, o kolik by se od ledna 2021 měly zvýšit důchody. Premiér Andrej Babiš oznámil, že zákonná valorizace bude v průměru 855 korun. A k tomu navíc dostanou senioři jednorázový důchodový bonus.

„Chceme splnit slib, že průměrný důchod bude vyšší než 15 tisíc korun. Příští rok bychom se měli dostat na 15 351 korun. A k zákonné valorizaci, která bude 855 korun, uvažujeme o jednorázovém příspěvku ve výši pět nebo šest tisíc korun. Ten dáme buď příští, nebo možná ještě letošní rok,“ řekl Babiš v rozhovoru pro deník Právo a dodal, že důchodci během koronavirové krize prožívali stres, takže si zaslouží příspěvek podobně jako OSVČ.

Rouškovné pro důchodce: Vše, co potřebujete vědět

Nečekaně vysoké rouškovné před Vánoci

Informaci o bonusu potvrdila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Dokonce ho pojmenovala jako „rouškovné“ a řekla, že by se mělo vyplácet ještě před Vánoci. „Já v pondělí předložím návrh na jednorázový mimořádný důchodový bonus ve výši 6000 korun. My tomu říkáme rouškovné a pevně doufám, že se nám to podaří schválit,“ řekla Maláčová v televizi Nova.

Průměrný důchod by měl vůbec poprvé přesáhnout 15 000 korun. Stále ale platí, že v rámci zákonné valorizace dostanou více přidáno senioři s vyššími důchody. Senioři, kteří mají důchod nižší než 14 397 korun, dostanou méně. Rouškovné by se ale mělo týkat všech bez rozdílu.

Takto se v minulosti zvyšovaly důchody.Zdroj: České důchody

Více k tématu