Úřad už důchodcům posílá COVID příspěvek 500 korun: Úspěšní jsou 4 z 5 žadatelů

Senioři, invalidní důchodci a další lidé, kterým momentálně chybí peníze, mohou požádat o mimořádný příspěvek 500 korun na úhradu jídla, bydlení, respirátorů, hygieny a potřeb. Podle úřadu práce získá příspěvek 85 procent žadatelů.

Foto: Adobe Stock
Senioři se mohou dočkat pomoci od státu. (ilustrační foto)

Už několik týdnů je možné žádat o mimořádný příspěvek MOP COVID-2019, který doplňuje standardní příspěvek nazvaný mimořádná okamžitá pomoc (MOP). O oba příspěvky se žádá na úřadu práce a výhodou příspěvku COVID je to, že má jednodušší pravidla, je méně přísný a mělo by na něj tedy dostáhnou více lidí.

A zatím to vypadá, že na příspěvek opravdu dosáhne většina žadatelů. „Podíl zamítnutých žádostí se pohybuje u MOP v průměru kolem 20 %, v případě MOP COVID-19 kolem 15 %,“ uvedla pro České důchody mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Znamená to, že přibližně jen každý 6. žadatel si vyslechne, že na příspěvek nemá nárok.

„Mezi nejčastější důvody zamítnutí žádostí patří například nesplnění povinnosti výzvy, vysoký příjem, vysoký zůstatek na účtu, nedoložení účtu nebo příjmů, nedoložení informací týkajících se společně posuzovaných osob či nedoložení přehledu o nákladech,“ upřesnila Beránková. Je tedy zřejmé, že část lidí zbytečně doplatí jen na to, že nedoloží potřebné doklady.

Od října do poloviny března o MOP COVID-2019 požádalo už 7 832 lidí, z toho více než 5000 žádostí bylo podáno právě během března. Ještě více lidí zažádalo o mimořádnou okamžitou pomoc (MOP), celkem úřad práce za stejné období eviduje 19 523 žádostí. Novější čísla úřad práce zatím neposkytl, dá se ale očekávat, že nyní již žádostí bude mnohem více.

Příspěvek dostávají i senioři

Současně přibývají senioři, kteří žádají a získají příspěvek MOP COVID-2019. Doposud ho získalo 246 seniorů, celkem dostali 328 tisíc korun. Nyní už tento počet bude vyšší.

NA CO LZE PŘÍSPĚVEK POUŽÍT?

Příspěvek 500 korun můžete využít zejména na pokrytí základních životních potřeb. Jde o potraviny, náklady na bydlení, základní hygienické potřeby, domácí internet, služby spojené s telefonováním nebo jiný účel, zejména jde o nákup respirátorů a dalších ochranných pomůcek. Nelze ale žádat peníze na léky, dluhy, leasing nebo jakékoliv náklady spojené s podnikáním.

Zatím se tedy nenaplňují dřívější obavy, že by senioři či invalidní důchodci o příspěvek žádali zbytečně. Je dobré tuto možnost vyzkoušet, žádost lze navíc podat pohodlně z domova a není nutné osobně chodit na úřad práce. Nárok se posuzuje podle stávajícího příjmu, který se započte jen z 50 %, a podle toho, kolik peněz mají lidé na bankovním účtu.

Na příspěvek má navíc nárok každý individuálně, takže pokud tedy spolu žijí například dva manželé v důchodovém věku a současný důchod jim nestačí, mohou získat až 1000 korun měsíčně. Stačí doložit nedostatek peněz na běžné životní potřeby.

Jak požádat o příspěvek MOP COVID-2019?

Základem je vyplnění formuláře, který není složitý. Vše se dá vyřešit na dálku:

  1. Na webu ministerstva si otevřete formulář s žádostí.
  2. Vyplňte všechny požadované údaje – osobní údaje, bydliště a také vaši životní situaci, tedy jestli jste důchodce, pracující, nezaměstnaný nebo podnikatel.
  3. Z nabízených možností si vyberte účel, na co příspěvek použijete. Pokud chcete peníze použít na nákup respirátorů, zvolte položku jiný účel a do kolonky napište nákup respirátorů.
  4. Vyplňte své příjmy za měsíc, ve kterém žádáte o příspěvek. Pokud jste senior, vyplňte výši svého důchodu.
  5. Vyplňte údaje o lidech, kteří s vámi žijí ve společné domácnosti.
  6. Zvolte způsob, jakým má být příspěvek doručen.
  7. Nyní zvolte, jakým způsobem chcete žádost odeslat. Můžete zvolit přímo odeslání elektronickou cestou – pak je nutné v části Elektronické přílohy nahrát aktuální výpis z bankovního účtu. Stáhnout si ho můžete v internetovém bankovnictví (většinou je ve formátu PDF), případně naskenujte ten, který vám chodí poštou. Pak můžete formulář přímo odeslat stisknutím Přejít k odeslání.
  8. Pokud chcete žádost podat fyzicky, vytiskněte ji stisknutím Vytisknout / Uložit PDF.
  9. K vytištěné žádosti přiložte výpis z bankovního účtu a dejte vše do obálky. Tu pošlete na příslušné pracoviště úřadu práce, pod které spadáte, případně ji hoďte do schránky umístěné obvykle u vchodu do vašeho úřadu práce. Využít můžete také datovou schránku.

Portál České důchody zaznamenává řadu dopisů a vzkazů od seniorů nebo invalidních důchodců, kteří boj o příspěvek dopředu vzdávají. Například paní Anna z Třebíče nám napsala: „500 korun by se mi hodilo, protože všechno v obchodech zdražuje. Ale ani to nebudu zkoušet, stát na důchodce kašle a stejně mi žádost zamítnou.“

Snažíme se všem odpovídat a říkáme, že za zkoušku to stojí. Zvláště nyní, když se ukazuje, že i senioři na příspěvek dosáhnout. Nezapomínejme na to, že v Česku je stále více než 120 tisíc seniorů, kteří mají důchod nižší než 10 000 korun. Zde je téměř jisté, že jim bude příspěvek schválen.

Foto: AdobeStock

Více k tématu