Růst důchodů o 900 korun je opět na stole, rozhodnou poslanci

Poslanci se po letních prázdninách poprvé sejdou v úterý a projednají také zvýšení důchodů. Jde o návrh, podle kterého by měly důchody růst v průměru o 900 korun.

Zdroj: Poslanecká sněmovna
Poslanci po prázdninách budou řešit také důchody

Průměrný důchod by od ledna 2020 měl vzrůst o 900 korun měsíčně na 14 373 korun. Vládní novela zákona rovněž počítá s jednorázovým doplatkem k důchodům nad zákonnou valorizaci, a to 160 korun.

Tento návrh zákona před časem zamítl Senát. Senátoři nesouhlasí a navrhují přidat také 1000 korun měsíčně seniorům, kteří jsou v důchodu více než 25 let.

O tom, která verze bude platit, nyní rozhodnou poslanci. Aby se zamítnutí senátorů přehlasovalo, je potřeba hlas nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 hlasů. Potom musí zákon podepsat prezident, ten má na to 15 dnů. Pokud poslanci veto nepřehlasují a nebudou hlasovat ani pro senátní návrh, bude hrozit, že se důchody od ledna nezvýší.

Maláčová: Zásadní hlasování

„Čeká nás zásadní hlasování o důchodech. Budu podporovat vládní verzi. Návrh ODS, který přišel ze Senátu, nepodpoříme,“ řekla pro iDNES.cz ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Maláčová i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek předpokládají, že se stejně zachovají všichni poslanci podporující vládu. Lze čekat, že vládní návrh podpoří také někteří poslanci KSČM, kteří vládu tolerují.

Více k tématu