Řeší se rozšíření seznamu komunistů, kterým se krátí důchod

Vláda má ambici rozšířit stávající seznam významných představitelů komunistického režimu, kterým se od března krátí důchod. Nově by se mohlo krácení týkat například vedoucích představitelů Sboru nápravné výchovy. V současné době se návrh na rozšíření finalizuje a jasněji má být do konce srpna.

Foto: Adobe Stock
Důchodce počítá své peníze. (ilustrační foto)

AKTUALIZACE ČLÁNKU: 2. 8. 2024

Přední představitelé minulého režimu mají od března 2024 krácený starobní důchod. Za každý započatý rok práce v této funkci se dotčeným lidem snižuje procentní výměra důchodu o 300 korun. Není přitom podstatné, zda příslušná činnost nebo funkce byla zaměstnání, či nikoliv.

Týká se to lidí, kteří v období 25. února 1948 až 17. listopadu 1989 působili ve vysokých politických funkcích (například ve vládě a ÚV KSČ) nebo měli vysoké postavení v bezpečnostních a justičních složkách, například v StB, SNB, u Pohraniční stráže nebo u generální prokuratury.

Seznam prominentních komunistů podle zákona připravuje Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), který také vydává potvrzení pro konkrétní dohledané osoby. Na základě podkladů potom jednotlivé instituce, které vyplácejí důchody, přikročí ke krácení. Badatelům se zatím podařilo identifikovat přibližně 4000 osob, z toho 202 se podařilo plně ztotožnit a těm se již začal důchod krátit.

U zbylých identifikovaných osob ještě probíhá dodatečné ověřování nebo ztotožňování, zejména pak dohledávání rodných čísel, protože například archivy bezpečnostních složek obvykle obsahovaly jen data narození. Finální seznam všech prominentních komunistů musí být dokončen do konce roku 2024, pak již přidávání dalších jmen nebude možné.

Další rozšíření definic

Vláda by okruh komunistických funkcionářů ráda rozšířila. Tento záměr nyní potvrdil také ministr Marian Jurečka. „Doplnění tohoto seznamu skutečně zvažujeme. Věc posuzuje také Ústav pro studium totalitních režimů. Do konce srpna bychom měli mít vyhodnocen celý proces, kdy následně bude možno navrhnout doplnění,“ uvedl Jurečka v posledním vydání našeho seriálu O důchodu s ministrem.

Vláda v dubnu projednala rozsáhlou analýzu, která popisuje nové možnosti a způsoby, jak by se daly řešit důstojné důchody disidentům a dalším lidem, kteří proti komunistickému režimu bojovali. Součástí analýzy je i část, která se zabývá možným rozšířením seznamu komunistů, kterým se důchod naopak krátí.

Při bádání a dohledávání se totiž ukázalo, že zákon v současné době nepokrývá všechny funkcionáře, kterých by se krácení důchodů mělo týkat. „Odborné instituce i odborníci na komunistickou minulost se shodují, že stávající výčet funkcionářů obsažený v zákoně by mohl být rozšířen a že v něm řada tvůrců tehdejšího režimu uvedena není,“ stojí v dokumentu, který portál České důchody získal na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím.

Vězeňství i další složky

Podle analýzy by se mohl seznam rozšířit například o funkcionáře ve Sboru nápravné výchovy, tedy v tehdejší vězeňské službě. Na ty se totiž zákon v současné podobě vůbec nevztahuje a důchod jim krácen není, přestože by to z logiky zákona dávalo smysl. Zákon nyní stanovuje, že krácení probíhá jen u hodnosti plukovníka a generála, ale badatelé zjistili, že před rokem 1989 byly hodnosti ředitelů věznic nižší než v jiných bezpečnostních sborech a než je tomu dnes.

„Bude to otázka dalších meziresortních diskusí, protože tam jsou i určitá rizika. Víme, že celá řada bachařů se dopouštěla neuvěřitelných činů na politických vězních, vězenkyních a nefungovalo tam humánní zacházení. Na druhou stranu bude znít argument, že věznice nebyly určeny pouze pro politické vězně a že celá řada ředitelů věznic se nezapojovala do žádné represe. To bude muset být politické rozhodnutí,“ uvedl v této souvislosti náměstek ÚSTR Kamil Nedvědický.

Rozšíření seznamu by se mohlo týkat i funkcionářů v dalších bezpečnostních složkách, které pomáhaly komunistický režim udržovat, ale v tomto ohledu zatím nejsou dostupné přesnější informace. Důležité slovo budou mít při rozšiřování seznamu právě odborníci ÚSTR, protože vláda ředitele ústavu přímo pověřila, aby na návrhu rozšíření spolupracoval s ministrem Marianem Jurečkou.

Vládní analýza zároveň konstatuje, že by se nejprve měla vyhodnotit první vlna krácení důchodů pro představitele režimu, kteří jsou už na seznamu nyní. Sledovat se v této souvislosti mají například případné soudní spory, které může toto krácení důchodů vyvolat. Následně by se co nejrychleji mělo přistoupit k rozšíření definice pro prominentní komunisty. „S ohledem na věkovou strukturu dotčených osob by však s případným rozšířením okruhu komunistických prominentů nemělo být příliš otáleno, má-li taková úprava vyvolat nějaký faktický efekt,“ stojí ve vládní zprávě.

Více k tématu