První vyjádření Hradu ke změnám důchodů: Prezident už intenzivně řeší novelu s experty

Prezident Petr Pavel se již začal zabývat novelou zákona o důchodovém pojištění a věnuje tomu velkou pozornost. Zatím ale nebyl stanoven termín, kdy se rozhodne, jestli zákon podepíše.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

Od schválení důchodové novely v Senátu uplynul přesně týden a zatím není jasno, kdy bude definitivně rozhodnuto o začátku účinnosti. Prezident Petr Pavel se již začal důkladně touto legislativou zabývat a na své rozhodnutí má ještě 8 dnů.

„Prezident Petr Pavel se od obdržení zákona o důchodovém pojištění celou problematikou intenzivně zabývá se svými ekonomickými poradci. Věnuje tématu velkou pozornost. Termín podpisu zatím stanovený není,“ uvedla pro České důchody mluvčí prezidenta Markéta Řeháková. Další podrobnosti nezveřejnila.

Petr Pavel a jeho experti momentálně mohou vycházet nejen ze samotné legislativy a důvodové zprávy, ale také z dalších podkladů, které obdržel. Své stanovisko mu odeslal například veřejný ochránce práv Stanislav Křeček, který kritizuje velmi rychlou účinnost u zkrácení maximální předčasnosti z 5 na 3 roky.

Další odborné podklady obdržel prezident přímo od Ministerstva práce a sociálních věcí. „Dodávali jsme lidem z Kanceláře prezidenta republiky podklady, analýzy a argumenty, jsme v kontaktu,“ uvedl ministr Marian Jurečka pro České důchody.

Zároveň zopakoval své přesvědčení, že důchodové změny začnou být účinné už od začátku září, jak bylo vládou dříve avizováno. „Jsem optimista,“ konstatoval ministr Jurečka. „Věřím, že pan prezident podepíše zákon do konce srpna a zákon tak začne platit hned 1. září, jak bylo v plánu,“ doplnil.

Den zveřejnění této novely ve sbírce zákonů rozhodne o tom, kdy začnou změny platit. Zákon je totiž napsaný tak, že účinnost nastává první den následujícího měsíce po zveřejnění. Pouze jedna změna, zvýšení minimální doby pojištění pro získání předčasného důchodu na 40 let, má odklad účinnosti o rok.

Aby začala účinnost od září, musí prezident podepsat zákon nejpozději ve čtvrtek 31. srpna. Pokud rozhodnutí učiní až později, bude účinnost nejdříve od začátku října.

Ve čtvrtek se prezident Pavel osobně setká s premiérem Petrem Fialou. Jde o další z pravidelných jednání, která již v minulosti absolvovali, tématem má být hlavně aktuální politické dění. Zda se budou bavit také o důchodové novele, nebylo upřesněno.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu