První odhad valorizace v roce 2025: Ministerstvo očekává růst důchodů o 2,1 procent

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo první odhad, jak by se v lednu 2025 mohly zvýšit důchody. Podle dosavadního vývoje inflace by se průměrný důchod mohl zvýšit o 425 korun. Konečnou výši valorizace ovlivňuje růst inflace a mezd.

Foto: Adobe Stock
Důchodci počítají své peníze. (ilustrační foto)

Inflace zpomaluje a to se částečně promítne i do řádné valorizace, která proběhne v lednu příštího roku. Podle první predikce Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), kterou poskytlo České televizi, by se průměrný důchod mohl zvýšit o 2,1 %, což znamená přibližně 435 korun. Šlo by tedy o vyšší částku ve srovnání s letošní lednovou valorizací, kdy se všechny důchody shodně zvýšily o 360 korun.

Jde o odhad, který vychází z dosavadního růstu inflace. Není také zatím jasné, zda podobně jako letos dojde pouze ke zvyšování základní výměry, která je pro všechny stejná, nebo jestli se bude zvyšovat také zásluhová část. O tom rozhodne především to, jak v Česku porostou mzdy.

Pokud by se zvyšovala také zásluhová část důchodů, byla by valorizace pro různé důchody odlišná. Lidem pobírajícím nadprůměrný důchod by se zvýšil o vyšší částku, lidé s nižším důchodem by měli i nižší valorizaci. Průměrný důchod nyní činí 20 694 korun a právě pro ten by valorizace činila zmíněných 435 korun.

Definitivně o výši valorizace bude jasno v průběhu letošního září, kdy již budou k dispozici všechny údaje pro výpočet a vláda vydá i související nařízení.

Základní možnosti zvýšení důchodu: Valorizace, věk i práce navíc

Co ovlivňuje valorizaci

V roce 2023 došlo ke změně mechanismu výpočtu řádné valorizace. Nyní se řádná valorizace počítá následovně:

  • Základní výměra důchodů se vždy zvyšuje tak, aby činila 10 % průměrné mzdy.
  • Procentní výměra se navyšuje o míru důchodcovské inflace za uplynulé období a třetinu růstu reálných mezd.
  • Zároveň je stanoveno, že pokud je růst základní výměry velmi vysoký a překonává i procentní nárůst procentní výměry, tak k samotnému navýšení procentní výměry vůbec nedojde a zvýší se pouze základní výměra. (To se stalo v lednu 2024.)

Do roku 2023 platilo, že se počítala polovina růstu reálných mezd. Při vyhodnocování inflace se pak porovnávala inflace běžné domácnosti a inflace domácnosti důchodců, a vždy se zvolila ta vyšší. Nyní se již zohledňuje pouze důchodcovská inflace.

Při valorizaci v lednu 2025 se bude vycházet ze součtu inflace od června 2023 do června 2024. Součet růstu důchodcovské inflace do konce února 2024 zatím dle údajů Českého statistického úřadu činí 1,2 %.

Reálné mzdy v současné době také rostou, ale při výpočtu valorizace bude hrát roli skutečnost, že v poslední době klesaly. A aby se růst reálných mezd do výpočtu valorizace  zohlednil, musí tento růst nejprve „dorovnat“ předchozí pokles. Zatím přitom není pravděpodobné, že by reálné mzdy rostly tak rychle, aby to mělo na valorizaci vliv.

Foto: Adobe Stock

Důchodový newsletter

Pravidelné novinky a rady k důchodům. Ať vám nic důležitého neunikne!
Newsletter zasíláme zdarma a z odběru se můžete kdykoliv odhlásit v každém zaslaném e-mailu. Pokud důchodové newslettery v doručené poště nevidíte, zkontrolujte si složky Reklamy, Hromadné nebo Spam.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Více k tématu