První kalkulačka valorizace 2023: Spočítejte si, jak se vám od ledna zvýší důchod

Ministr Marian Jurečka oznámil očekávané zvýšení důchodů při řádné lednové valorizaci. V průměru by mělo jít o 850 korun, ale podobně jako v minulých letech platí, že nízké a vysoké důchody se budou zvyšovat rozdílně. Připravili jsme předběžnou kalkulačku, ve které si můžete spočítat, jak se v lednu 2023 zvýší právě váš důchod.

Foto: Adobe Stock
Seniorský pár přemýšlí o důchodu. (ilustrační foto)

Všichni důchodci mohou počítat s tím, že se jim v lednu 2023 opět zvýší důchody. Tentokrát půjde o řádnou valorizaci, takže se všem shodně zvýší základní výměra, a poté se procentní výměra zvýší o míru inflace.

„Letos se zvyšují všechny důchody, tedy starobní, ale i invalidní a pozůstalostní, celkem třikrát. Už teď víme, že jejich příjemci mohou s dalším přidáním počítat v lednu. Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, tedy nejen senioři, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. Naším cílem je ohroženým skupinám pomoci při zdražování, a právě valorizace důchodů je správný a účinný krok,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Vývoj inflace za květen a červen naznačuje, že v průběhu léta dojde opět k překonání hranice 5 % u meziměsíční inflace. To by standardně znamenalo mimořádnou valorizaci důchodů ještě letos. Nicméně zákon stanovuje, že pokud k překonání hranice 5 % dojde v červenci nebo srpnu, bude se toto mimořádné navýšení reflektovat až ve valorizaci lednové.

Zpřesnění bude v září

Z tohoto důvodu ještě nyní není jasné, jak velká lednová valorizace bude. Ministerstvo práce a sociálních věcí již ale provedlo předběžné propočty a zatím to vypadá, že průměrný důchod se navýší o 850 korun.

„Na základě zářijových dat budeme zpřesňovat, o kolik bude zvýšena základní nároková částka a o kolik bude procentní zvýšení. To budeme vědět v polovině září a informaci potom dopřesníme,“ uvedl ministr Jurečka na své tiskové konferenci věnované právě valorizaci důchodů.

Opět bude platit, že se každý důchod bude zvyšovat jinak, a to kvůli zachování principu zásluhovosti. Znamená to, že vyšší důchody se budou valorizovat více než důchody nižší. Dojde tak k dalšímu rozevření nůžek mezi nízkými a vysokými důchody, byť to nebude tak výrazné jako v případě mimořádné valorizace, u které se nezvyšuje základní výměra.

Vyšší důchody porostou více

Přesto budou rozdíly. Zatímco důchodce s penzí ve výši 20 000 korun podle předběžných propočtů získá v lednu navíc 959 korun, důchodce s penzí 10 000 korun dostane pouze 426 korun navíc. Jde ale zatím pouze o predikce, které se mohou změnit podle dalšího vývoje inflace a průměrné mzdy v Česku.

Předběžná kalkulačka valorizace 2023 – KLIKNĚTE ZDE

Abyste si mohli spočítat, jak se zvýší právě váš důchod, připravili jsme první předběžnou kalkulačku valorizace v lednu 2023. Nejdříve je dobré využít kalkulačku mimořádné valorizace v září 2022, abyste věděli, jak vysoký důchod budete mít před lednovým zvýšením.

Pak stačí do předběžné kalkulačky valorizace 2023 zadat váš důchod a poté si spočítáte, kolik budete od ledna od státu pobírat.

Ministr Marian Jurečka v tuto chvíli odmítá, že by mělo dojít k dalšímu navýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace. „Není už prostor na to udělat další zvýšení nad zákonné valorizace, které děláme, protože už teď jsou výdaje navíc v řádech desítek miliard korun v letošním i příštím roce,“ konstatoval Jurečka.

Součástí řádné lednové valorizace bude také doplatek, který platí od roku 2022. Ten má zajistit, aby všichni důchodci měli valorizaci od stejného data, tedy od 1. ledna. Každý důchodce tak dostane k lednové splátce důchodu navíc poměrnou částku zvýšení za dny od 1. ledna do dne předcházejícího výplatnímu dni důchodu. Pokud tedy někdo pobírá důchod 12. den v měsíci, dostane poměrný doplatek za 11 dnů, tedy od 1. ledna do 11. ledna. Vyplacení doplatku by mělo proběhnout stejně jako v případě valorizace z ledna 2022.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu