Kalkulačka: Vláda schválila přídavek 300 korun k valorizaci. Vyšší důchody ale stále porostou rychleji

Mimořádné navýšení valorizace důchodů je o krok blíže. Ministryně Jana Maláčová oznámila, že vláda její návrh schválila. Zároveň upřesnila, že standardní valorizace bude činit 458 korun. Průměrný starobní důchod tak překročí 16 tisíc korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministryně Jana Maláčová přichází na jednání vlády.

Vláda velmi rychle schválila mimořádný příspěvek 300 korun, který se bude automaticky přičítat ke každé valorizaci důchodu. Jde o speciální opatření, které zvyšuje důchod všem bez rozdílu. Pokud bude definitivně schváleno, tak to reálně znamená, že se každému vypočte jeho standardní valorizace pro rok 2022 a poté se k této částce přičte mimořádný příspěvek. Toto navýšení je pak trvalé.

„Každoročně jsem navyšovala důchody v průměru o 900 korun. Loni jsem místo valorizace zvolila cestu jednorázového příspěvku. Důchody jsou nízké a senioři si zaslouží dostat přidáno. Proto chci, aby penze rostly i letos,“ uvedla k návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zároveň oznámila, že standardní valorizace bude činit průměrně 458 korun. „Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 15 859 Kč a měl by dosahovat 41,8 % průměrné mzdy. Spolu s navýšením nad rámec valorizace by pak průměrný důchod měl být okolo 16 159 korun,“ uvedlo ministerstvo.

Průměr nad 16 000 korun

Výhodou mimořádného opatření je skutečnost, že se důchod o tuto částku navýší všem, valorizace se tedy neodvíjí pouze od aktuální výše důchodu. Stále totiž platí, že v rámci standardní valorizace se vyšší důchody navyšují více než důchody nižší. S mimořádným příspěvkem si tedy procentně nejvíce polepší hlavně důchodci s nižšími důchody.

Například senior s důchodem 12 000 korun si od ledna polepší o 622 korun, senior s důchodem 14 000 korun pak o 699 korun. Výrazně více pak porostou vyšší důchody, například senior pobírající 20 000 korun se může těšit na 927 korun navíc.

NOVÁ KALKULAČKA – Valorizace 2022 s navýšením o 300 korun

„Letos jsem navyšování předložila dříve, než známe finální podobu zákonné valorizace. Už teď je totiž jasné, že ekonomiku výrazně ovlivnila koronakrize, a valorizace bude nízká. Vše se zdražuje a já nechci, aby senioři nedostali, co si zaslouží, jen proto, že se jim nestihlo přidat,“ vysvětlila ministryně Maláčová.

Chudých důchodců je více, než si politici připouští. Na průměrnou penzi nedosáhne milion z nich

Co nyní bude následovat?

Valorizace pro rok 2022 ještě není definitivní a je nutné udělat několik kroků:

  1. Vláda musí projednat a schválit definitivní standardní valorizaci, očekává se v průměru navýšení o 458 korun. To se očekává během srpna nebo na začátku září.
  2. Mimořádnou valorizaci nyní musí schválit poslanci, senátoři a podepsat prezident. Je nutné, aby všechny tyto kroky proběhly do podzimních voleb, které proběhnou na začátku října.
  3. Lze očekávat, že poslanci návrh projednají během června, senátoři se pak k tomu dostanou během léta. Takže definitivně jasno bude během září.

Průměrný důchod nyní činí 15 351 korun. Je ale nutné dodat, že přibližně jeden milion důchodců na tuto částku nedosáhne. V Česku zatím stále zůstává více než 100 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 10 000 korun.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu