Příspěvek 5000 korun nedorazil? Maláčová má pro důchodce vzkaz

Řada důchodců ještě stále neobdržela jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. Ministryně Jana Maláčová uvedla, že peníze již byly všem odeslány a dorazit by měly do poloviny prosince.

Zdroj: Facebook J. Maláčové
Ministryně Jana Maláčová

Některé důchodce trápí, že ještě stále nemají na poště nebo na účtu 5000 korun, tedy takzvané rouškovné. Na tento příspěvek mají nárok všichni, kdo pobírají starobní, vdovský (vdovecký), invalidní nebo sirotčí důchod. A peníze by v prosinci měly dorazit všem, kteří měli důchod přiznaný do konce listopadu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na sociální síti uvedla, že všechny příspěvky již Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) odeslala a v nejbližších dnech by měly peníze dorazit všem.

„Máme splněno“

„Sliby se mají podle mě plnit nejen o Vánocích. A já s radostí hlásím, že my máme splněno. ČSSZ  dnes posílá poslední platby 5000 Kč pro seniory, invalidní důchodce, sirotky, vdovy a vdovce. Zhruba do týdne by až 3 miliony lidí mělo mít svůj očekávaný příspěvek u sebe,“ napsala Maláčová ve středu.

Znamená to, že příspěvek by měl všem dorazit do 15.12. Pokud vám tedy peníze chodí na bankovní účet, dorazí během jednoho až dvou dnů. Peníze zasílané složenkou na Českou poštu budou putovat déle a všem by měly dorazit nejpozději příští týden.

„Senioři a invalidní důchodci mají hluboko do kapsy a 5 000 navíc jim pomůže vyrovnat se s letošním rekordním zdražováním a nečekanými výdaji. A protože až milión seniorů má i přes navyšování penze důchod pod 14 000 korun, věřím, že jim finanční injekce v jejich smutku zvedne náladu a zlepší spaní,“ uvedla k příspěvku pro důchodce ministryně Maláčová.

Valorizaci důchodů čeká změna: Lednová částka se spočítá jinak

Co dělat, když příspěvek nedorazí?

Pokud vám příspěvek 5000 korun nedorazí ani do konce příštího týdne, obraťte se na ČSSZ. K dispozici má bezplatnou telefonní infolinku, číslo je 800 050 248.

Pokud vám zatím nebyl přiznán termín výplaty důchodů, ale zažádali jste o důchod k listopadu 2020, obdržíte peníze až dodatečně poté, co dostanete rozhodnutí o přiznání důchodu.

Více k tématu