Pozor na šmejdské SMS: Lákají na příspěvek na bydlení, ale obsahují podvodný odkaz

Někteří lidé včetně důchodců v těchto dnech dostávají podvodné SMS zprávy, které se tváří, jako by je odesílalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Jsou však nebezpečné a nejlepší je tyto zprávy okamžitě smazat.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně pracuje s mobilem. (ilustrační foto)

Útočníci a kyberzločinci se snaží zneužívat situaci, kdy vláda doporučuje požádat o příspěvek na bydlení v souvislosti s velkým zdražováním a růstem cen energií. Objevují se podvodné SMS a e-maily, které obsahují odkazy na falešné stránky. Na těch je podle instrukcí ve zprávě možné požádat o příspěvek. Na podvody upozornilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Pozor! Falešné domény napodobují web MPSV. Tento týden byly zprovozněny mimo jiné stránky mpsv-cz.cz, které měly uživatele přesvědčit, že zde může požádat třeba o příspěvek na bydlení. Odkaz byl rozesílán SMS zprávami a e-maily. Nejednalo se ale o oficiální web MPSV, šlo o stránky sloužící ke krádeži dat,“ uvedlo ministerstvo.

Útočníci se pomocí falešných stránek snaží získat osobní údaje a využívají k tomu podvodnou techniku označovanou jako phishing. Nebezpečné je, že podvodné stránky mohou věrně kopírovat vzhled oficiálních stránek ministerstva. A to může být velmi matoucí a zrádné, zvláště pak při načtení webu na mobilu.

Takto může vypadat podvodná SMS.Foto: MPSV

Ministerstvo se okamžitě obrátilo na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a společně se sdružením CZ.NIC odhalené podvodné stránky zablokovalo. Zároveň ale upozornilo, že další podvodné kopie webu se mohou objevit a je tedy nutné dávat si pozor na nové falešné zprávy. „Rád bych nadále na všechny apeloval, aby si vždy ověřili, že se dívají na oficiální stránky ministerstva. Zvlášť, pokud klikají na nějaký odkaz,“ uvedl v této souvislosti ministr Marian Jurečka.

Falešné stránky mohou mít různé odkazy, například mpsv-cz.cz, mpsv-id.cz, mpsv-bank-id.cz, mpvs-oline.cz, mpsv-cz.com a další možné variace. Všechny tyto adresy jsou falešné.

Jedinou správnou a oficiální adresou ministerstva je tato: mpsv.cz. Abyste měli jistotu, že jste na správném webu a vyplňujete správný formulář žádosti o příspěvek, vždy se podívejte na adresový řádek prohlížeče.

Správná adresa ministerstva.Foto: České důchody

Nebezpečí zneužití osobních údajů hrozí zvláště nyní, kdy ministerstvo spustilo speciální elektronický formulář, přes který je možné o příspěvek na bydlení žádat. Elektronická žádost bude k dispozici také pro nový příspěvek 5000 korun na dítě mladší 18 let. Vždy byste si proto měli pečlivě ověřit, kam své citlivé osobní údaje zadáváte.

„Zatím jsme nezaznamenali žádnou významnou škodu, která by se týkala našich občanů. I přesto, že pachatelé rozeslali tisíce SMS s linkem na falešné stránky, naštěstí jen několik málo lidí například vyplnilo své osobní údaje,“ konstatoval ministr Jurečka.

Bezpečnosti na internetu se pravidelně věnujeme v našem seriálu Bezpečně na internetu.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody, Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více k tématu