Termín a podmínky vyplacení: Poslanci ANO předložili návrh na příspěvek 6000 korun pro důchodce

Alena Schillerová, Andrej Babiš a další poslanci hnutí ANO předložili finální návrh na jednorázový příspěvek 6000 korun, který by měli dostat všichni důchodci. Příspěvek by měla vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení v září tohoto roku, zákon ale musí být nejprve schválen.

Foto: Hnutí ANO
Poslanci Alena Schillerová a Andrej Babiš.

Všichni důchodci by kvůli vysoké a nezpomalující inflaci měli dostat k důchodu příspěvek 6000 korun. Alespoň podle legislativního návrhu, který v Poslanecké sněmovně předložila skupina poslanců hnutí ANO. Podle návrhu by měli příspěvek obdržet lidé pobírající všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní, sirotčí a vdovské či vdovecké.

Příspěvek by měl být vyplacen v září 2022 a nárok na něj má mít každý, kdo před 1. zářím pobírá důchod nebo před tímto termínem o důchod požádal. Důležité přitom je, aby přiznání důchodu bylo stanoveno právě před 1. zářím.

Příspěvek má vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a nebude o něj nutné žádat. Měl by tedy být vyplacen automaticky stejným způsobem, jakým lidé dostávají svůj řádný důchod, tedy buď složenkou, nebo platbou na bankovní účet. Celkem by tento příspěvek vyšel státní rozpočet na 6,36 miliard korun.

Podmínky příspěvku

Podmínky pro vyplacení příspěvku by měly být následující:

  • Pokud někdo pobírá více důchodů, má příspěvek získat pouze jednou.
  • Pro získání je nutné, aby důchodce pobíral důchod v srpnu 2022.
  • Aby příspěvek získali budoucí důchodci, musí o důchod požádat před datem 1. září s přiznáním také před tímto datem. Kdo tedy požádá o důchod zpětně například v říjnu, již nárok nezíská.
  • Lidem, kteří si nechávají posílat důchod do zahraničí, by byl příspěvek vyplacen do 2 měsíců od chvíle, kdy potvrdí, že žijí (takzvaným potvrzením o žití).
  • Příspěvek by neměl být považován za příjem pro potřeby sociálních dávek, například při žádosti o příspěvek na bydlení.
  • Na příspěvek se nemá vztahovat exekuce.

Příspěvek 6000 korun by měl být vyplacen ve stejném měsíci, ve které proběhne druhá mimořádná valorizace důchodů. Poslankyně Alena Schillerová, která je pod návrhem zákona také podepsaná, tuto valorizaci vítá, ale zároveň dodává, že není dostatečná. „Navýšení důchodů se reálně projeví až za několik měsíců. Ceny už ale dávno jsou na své rekordní úrovni a lidé často nevědí, z čeho zaplatí účty už teď,“ uvedla Schillerová pro České důchody s tím, že by uvítala, kdyby vládní koalice návrh podpořila a mohl se projednat zrychleně.

„Musím říct, že jsem dnes velmi vděčná, že zákon o mimořádné valorizaci máme, a že funguje jako pojistka, pokud se inflace utrhne ze řetězu. Když se rozhlédnu po okolních zemích a vidím, jak rychle všechny vlády přispěchaly s různými balíky pomoci a vedle toho naše vláda stále jen přešlapuje na místě, obávám se, že by sama k mimořádné valorizaci důchodů ani nepřistoupila,“ doplnila Alena Schillerová.

Chystá se solidární důchod pro lidi s nízkými příjmy. Posuzovat se má objektivní překážka

Šance na prosazení

Nyní tento zákon projedná vláda a poté ho musí schválit poslanci, senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident. Šance na prosazení jsou v tuto chvíli spíše nízké, protože podporu ze strany vládní koalice tento příspěvek podle zatím dostupných informací nemá. Premiér Petr Fiala si myslí, že s rostoucími náklady pomůžou důchodcům mimořádné valorizace. A podobně jsou na tom i zástupci dalších vládních stran.

Portál České důchody oslovil všechny vládní strany a dotazoval se, zda příspěvek 6000 korun pro důchodce podpoří. Zástupci ODS a TOP09 na dotazy nereagovali, zástupci KDU-ČSL a Piráti návrh odmítají.

„Tento populistický návrh nemůžeme podpořit, protože na něj ve státním rozpočtu nemáme peníze a na každé výdaje navíc si musíme půjčovat a zadlužovat tak další generace našich dětí. Pokud bychom se takto dále zadlužovali, naše země by v příštích letech narazila na zeď dluhové brzdy a následná opatření by pak nejvíce dolehla právě na ty nejchudší a nejohroženější,“ uvedla místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Olga Richterová, poslankyně za Piráty, si myslí, že k příspěvku není důvod. „Za letošní rok se zvýší seniorům penze v průměru přibližně o rekordních 2600 korun. Důchody jako jediné reagují na inflaci, navíc poprvé po několika letech i mimořádnými termíny, letos dvakrát. Celkem se tedy důchody letos zvýší třikrát. Náklady na bydlení, na které patrně ANO míří, lze řešit v případě potřeby adresnou pomocí. Z výzkumů nezávislých odborníků vyplývá, že ještě před energetickou krizí se přes sto tisíc seniorských domácností zdráhalo požádat o příspěvek na bydlení, ačkoliv by na něj měly nárok. Přitom právě tento příspěvek počítá s reálnými náklady,“ řekla Richterová pro České důchody.

Zda se skutečně podaří příspěvek prosadit, bude záležet na šikovnosti a vyjednávání poslanců ANO. Vyloučeno to není, ostatně ještě nedávno premiér jakoukoliv plošnou pomoc odmítal, a nyní již vláda připravuje jednorázový příspěvek 5000 za každé dítě do 18 let a také výhodný energetický tarif pro všechny domácnosti.

Foto: Hnutí ANO 2011

Více k tématu