Po verdiktu o valorizaci důchodů čelí ústavní soudci výhrůžkám, ve věci se angažuje prezident Pavel

Po vynesení zamítavého rozsudku o snížení mimořádné valorizace důchodů čelí soudci Ústavního soudu nečekanému přívalu nenávisti, urážek a výhrůžek. O situaci proto budou jednat předseda soudu Josef Baxa s prezidentem Petrem Pavlem. Část politiků už výhrůžky odsoudila.

Foto: Ústavní soud
Ústavní soud vyhlašuje verdikt ohledně valorizace.

Ústavní soudci se v posledních týdnech potýkají se zvýšeným tlakem ze strany veřejnosti. Důvodem je zamítavé rozhodnutí o ústavní stížnosti, která napadala jednorázové snížení mimořádné valorizace v červnu 2023. Ústavní soud všechny argumenty stížnosti odmítl a pro tento verdikt hlasovalo celkem 12 soudců z 15.

Předseda Ústavního soudu Josef Baxa o zvýšené negativní odezvě i výhrůžkách informoval v rámci svého rozhovoru v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. „Nosím talár prakticky 40 let, byl jsem dlouhý čas trestním soudcem, soudil jsem různé násilníky, zloděje, lupiče i vrahy. Ale nikdy jsem na svoji adresu nedostal tolik urážlivých, nenávistných, výhrůžných projevů jako za poslední týden,“ uvedl soudce Baxa.

Dále připomněl, že Ústavní soud jako instituce se u veřejnosti dlouhodobě těší velké důvěře, ale nyní je některými lidmi zpochybňována na základě jednoho rozhodnutí. „Teď najednou na základě jednoho nálezu jsme hloupí, nerozumíme tomu, jsme zaprodaní, jsme zkorumpovaní, provládní, bolševičtí,“ popsal Josef Baxa s tím, že vzkazy plné zloby přicházejí nejen jemu, ale také soudci zpravodaji Vojtěchu Šimíčkovi a dalším soudcům.

Vzkazy chodí soudcům v podstatě od prvního dne rozhodnutí například prostřednictvím e-mailu nebo korespondenčních lístků. Obsahují různé nadávky i výhrůžky, například „zlodějská chátra, odporní špinavci nebo politicky zaprodaná chátra“. Často jde o velmi sprosté texty, někdy obsahují i hrozby smrtí.

Zpochybňování je nebezpečné

Část politiků již tyto nenávistné vzkazy odsoudila, patří mezi například ministr Marian Jurečka nebo poslankyně Alena Schillerová. Shodně uvedli, že výhrůžky jsou nepřijatelné a že rozhodnutí Ústavního soudu je nutné respektovat.

Předseda soudu Josef Baxa řekl, že zpochybňování nezávislé instituce je nebezpečné. „Ústavní soud nikomu neslouží, není prezidentský, není vládní, patří nikomu a každému a je potřeba, aby se na to lidé spolehli,“ konstatoval Baxa a připomněl, že ústavní soudci mají desetileté funkční období, takže zažijí i další vlády a prezidenty. Představy, že jdou soudci „někomu na ruku“ pak označil za nemístné.

Do situace se rozhodl vložit prezident Petr Pavel a osobně se s Josefem Baxou setká. „Předseda ÚS plánuje prezidenta republiky informovat o situaci na ÚS a veřejném tlaku, který vyvstal v souvislosti s lednovým zamítnutím návrhu na zrušení úpravy loňské valorizace penzí,“ uvedla v prohlášení Kancelář prezidenta republiky.

Setkání proběhne ve čtvrtek 22. února, a to na základě žádosti Josefa Baxy. Podrobnější informace zatím nejsou k dispozici a v plánu není ani tisková konference. Zatím tedy nelze usuzovat, jaký je cíl této schůzky jestli prezident v této souvislosti podnikne i nějaké konkrétní kroky.

Foto: Ústavní soud

Více k tématu