Penzijní fondy popsaly důvod špatného zhodnocení: Válka na Ukrajině a nejistota

Spoření na důchod nebylo v loňském roce příliš úspěšné a lidé reálně přicházeli o své peníze. Dynamické nebo vyvážené fondy byly ve ztrátě a konzervativní zdaleka nedokázaly překonat inflaci. Podle penzijních fondů je důvodem špatná hospodářská situace, hlavně pak probíhající válka na Ukrajině.

Foto: APS ČR
Prezident APS ČR Aleš Poklop.

Pohled Čechů na zhodnocení penzijních úspor nebyl na konci loňského roku příliš radostný. Žádný penzijní fond ani zdaleka nedokázal překonat inflaci, která za celý rok činila 15,1 %, takže lidé reálně přišli o část svých peněz na stáří.

Konzervativní fondy, které by měly být co nejvíce chráněné proti výkyvům trhů, dokázaly finance v roce 2022 zhodnotit v průměru o 0,37 %. Vyvážené fondy zaznamenaly průměrnou ztrátu 6,24 % a dynamické, tedy nejrizikovější, pak dokonce ztratily 10,94 %. Ukazují to poslední čísla Asociace penzijních společností ČR (APS ČR).

Pokud tedy někdo měl peníze v dynamickém spoření, mohl v souhrnu s inflací přijít o více než pětinu svých naspořených peněz. V případě konzervativních fondů nebo takzvaných transformovaných fondů, ve kterých si momentálně spoří 2,79 milionů lidí, se pak úspory znehodnocovaly hlavně kvůli vysoké inflaci.

„Loňský rok byl ovlivněný válkou na Ukrajině, která znejistila trhy a v první polovině roku negativně poznamenala především akciová portfolia penzijních společností. Situace se ale postupně začala zlepšovat a v posledním kvartálu jsme zaznamenali silný růstový trend, který dokázal velkou část ztrát odmazat. První dny nového roku pak naznačují, že by tento pozitivní trend mohl pokračovat i letos,“ uvedl k výsledkům Aleš Poklop, prezident APS ČR.

Asociace dále uvedla, že zhodnocení bylo negativně ovlivněno celkovou špatnou hospodářskou situací. Zároveň ale dodala, že výnosy by již v dalších letech měly být nadprůměrné. „Loňské propady na trzích byly pro penzijní společnosti ale i pozitivní, podařilo se totiž výhodně nakoupit jak na akciových, tak především na dluhopisových trzích, které nabízely po dlouhé době dluhopisy s velmi zajímavým zhodnocením,“ konstatoval Aleš Poklop. A právě to by se mohlo pozitivně zhodnotit v dalších letech.

Inflaci poráží jen dynamické fondy

Podle penzijních fondů je u spoření na důchod důležitá zejména dlouhodobost. To znamená, že lidé by se neměli nechat rozhodit jedním nepříznivým rokem, ale měli by spíše sledovat vývoj zhodnocení v čase.

Například dynamické fondy podle propočtů APS ČR za deset let své existence přinesly průměrné roční zhodnocení ve výši 4 %, to znamená, že dlouhodobě zvládají inflaci porážet. Naproti tomu vyvážené, konzervativní ani transformované fondy inflaci dlouhodobě porážet nedokážou.

V současné době se chystají změny pravidel penzijního spoření. Ministerstvo financí již připravilo návrh zákona, který upraví fungování stávajícího spoření, a plánuje také zavedení alternativních účastnických fondů. Změnit se má také výše státních příspěvků. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu