O důchody bude možné žádat přes internet a změní se termíny výplaty

Poslanci schválili technickou novelu zákona, která přináší změny ve vyplácení důchodů a ruší takzvaný klouzavý měsíc. Zavádí také možnost podat žádost o důchod přes internet. Nyní musí návrh projednat senátoři.

Foto: Adobe Stock
Muž se těší na důchod. (ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila několik změn v oblasti důchodů. Jde o technickou novelu, která by měla od července 2025 přinést změny v oblasti výplaty starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Hlavní změna se týká termínů výplaty a výplatního období.

Nyní se důchody vyplácejí dopředu, takže například důchodce s výplatním termínem 12. den v měsíci dostává důchod na období od 12. dne aktuálního měsíce do 11. dne následujícího měsíce. A výplatní termíny jsou stanoveny v sudé dny mezi 2. až 24. dnem v měsíci.

Nově má být výplatní období stanoveno jako běžný kalendářní měsíc, tedy od prvního do posledního dne aktuálního měsíce. Jde tedy o změnu výplatního období z „klouzavého“ měsíce na měsíc kalendářní. Snížit se má také počet výplatních termínů důchodů, a to tak, aby všechny spadaly do první poloviny měsíce.

Možnosti výplaty na bankovní účet nebo v hotovosti přes Českou poštu se nijak nezmění. Změny se nedotknou ani samotné výše důchodu. Důchodci se nemusí ničeho obávat a o všem budou s předstihem informováni.

Zavedením nového výplatního období by došlo také ke zrušení takzvaných doplatků valorizace, které jsou od roku 2022 vypláceny při řádné lednové valorizaci. Tím, že budou mít všichni důchodci výplatní období stejné, tedy vždy na daný měsíc hned od prvního dne, nebude doplatek nutný a všichni budou mít valorizaci od stejného dne.

Žádosti přes internet

Součástí novely je také zavedení možnosti podávat žádosti o důchod elektronicky, tedy přes internet. To doposud nebylo vůbec možné a každý musel žádost sepsat osobně na okresní pobočce ČSSZ v místě trvalého bydliště.

I tato místní příslušnost má skončit a žádosti o důchod bude možné řešit na kterékoliv pobočce dle vlastní volby.

Možnost podání žádosti přes internet bude dobrovolná a měla by být dostupná už od prosince 2023. Bude probíhat přes ePortál ČSSZ a k přihlášení bude možné využit bankovní identitu nebo datovou schránku. Žadatel postupně projde vyplněním žádosti o důchod, přiloží potřebné dokumenty a poté žádost odešle přímo ČSSZ. „V případě potřeby pomoci s vyplněním žádosti bude možnost kontaktování odborníka na straně ČSSZ, který ho žádostí provede,“ vysvětlil pro České důchody ředitel ČSSZ František Boháček.

Nyní poputuje návrh zákona do Senátu a nakonec ho musí podepsat prezident republiky. V tomto ohledu se při schvalování nečekají komplikace.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu