Nejčastější mýty o Rentě z nemovitosti

Renta z nemovitosti, finanční produkt určený pro seniory, vyvolala v posledních letech v České republice mnoho pozitivních i negativních emocí. Také se objevily různé mýty. Pojďme se podívat na ty nejčastější z nich.

Foto: iStock

Mýtus 1: V případě zpětné hypotéky musí senior svou nemovitost odprodat.

Fakt: Model zpětné hypotéky od společnosti FINEMO.CZ funguje na principu úvěru zajištěném zástavním právem k nemovitosti, což znamená, že nemovitost je po celou dobu trvání smlouvy ve vlastnictví původního majitele. V případě dodatečného nárůstu ceny z toho profituje samozřejmě on. Tento úvěrový model je ve světě daleko běžnější než druhý známý model zpětné hypotéky, u nějž k prodeji nemovitosti opravdu dochází.

Výhody Renty z nemovitosti:

  • Získáte peníze na cokoli (najednou či postupně).
  • Za života nemusíte nic splácet.
  • Zůstáváte bydlet doma a jste nadále majitelem svého bytu či domu.
  • Můžete žít důstojněji a život si více užívat.

Mýtus 2: V případě krachu společnosti přijde senior o všechno.

Fakt: Pokud by společnost FINEMO.CZ zkrachovala, klienti o svou nemovitost nepřijdou a až do konce svého života zůstanou jejími vlastníky. Jedinou změnou by bylo převedení dosavadních úvěrových smluv na nové majitele společnosti FINEMO.CZ nebo na nové majitele smluv s klienty. Na podmínkách smluv by se nic nezměnilo. Klienti by i nadále bydleli ve své nemovitosti a teprve po jejich smrti by se úvěr splácel zpět. V případě nevyplacené renty by noví majitelé pokračovali v jejím vyplácení.

Chcete vědět víc?

  • Přečtěte si příběhy klientů a odpovědi na nejčastější dotazy na rentaznemovitosti.cz.
  • Vyžádejte si orientační kalkulaci zdarma.
  • Můžete nám také zavolat na tel. 233 321 850.
  • Jsme držiteli licence České národní banky na poskytování spotřebitelských úvěrů.

Mýtus 3: Smlouvu o zpětné hypotéce nebude v budoucnu možné vypovědět.

Fakt: Toho se senioři nemusejí obávat, protože dle Zákona o spotřebitelském úvěru mají možnost úvěr kdykoliv splatit a tím smlouvu ukončit. V takovém případě je účtován poplatek ve výši 0,5 % z celkové dlužné částky.

Pro bezplatnou kalkulaci Renty z nemovitosti stačí vyplnit formulář Získejte kalkulaci Renty, který je součástí tohoto článku. Článek vznikl v rámci PR spolupráce se společností Finemo.

Více k tématu