Napínání do poslední chvíle: Důchodová novela má platit už v pátek, prezident zatím nepodepsal

Prezident Petr Pavel zatím neučinil rozhodnutí o tom, zda podepíše novelu zákona o důchodovém pojištění. Ministr Marian Jurečka přitom stále počítá s tím, že změny začnou platit už od 1. září, což je tento pátek.

Foto: Profimedia
Prezident Petr Pavel.

Novela zákona o důchodovém pojištění, která zpřísňuje předčasné důchody a mění pravidla budoucích valorizací, zatím stále neplatí. Čeká se na podpis prezidenta, aby mohla vyjít ve sbírce zákonů.

Právě den zveřejnění legislativy ve sbírce zákonů rozhodne o tom, kdy začnou změny platit. Zákon je totiž napsaný tak, že účinnost nastává první den následujícího měsíce po zveřejnění. Pouze jedna změna, zvýšení minimální doby pojištění pro získání předčasného důchodu na 40 let, má odklad účinnosti o rok.

Pokud tedy prezident Petr Pavel učiní podpis ještě v srpnu, začne účinnost už od 1. září. To je také datum, s nímž počítá Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministr Marian Jurečka v tomto ohledu uvedl, že je optimista a účinnost očekává od září.

Jenže ještě dva dny před plánovanou účinností není jasné, jestli to tak bude, či nikoliv. „Termín podpisu novely zatím nebyl stanoven,“ uvedla v úterý pro portál Novinky.cz mluvčí prezidenta Markéta Řeháková bez dalších podrobností. Neuvedla ani to, zda už se prezident začal zákonem zabývat, či nikoliv. A jestli plánuje učinit rozhodnutí ještě v srpnu, nebo zda to potrvá déle.

Prezident situaci nekomentuje

Prezident situaci kolem této novely nekomentuje od začátku, což je problematické zejména pro lidi, kteří plánují pobírat předčasný důchod od září 2023. Někteří ještě pár dnů před plánovaným termínem přiznání vůbec netuší, jestli budou mít na předčasný důchod nárok, nebo jim zanikne.

Jednou ze změn je totiž i zkrácení maximální doby předčasnosti z 5 na 3 roky, což znamená, že pro lidé narození v září 1963 a později mohou ze dne na den přijít o nárok na odchod do předčasného důchodu. Prezident tedy datem svého rozhodnutí rozhodne o tom, jak to s těmito lidmi dopadne.

Na problém rychlého náběhu zkrácení maximální doby předčasnosti upozornil také ombudsman Stanislav Křeček a prezidentovi také jí poslal své výhrady k legislativě. Zatím není jasné, jestli se prezident jeho podklady zabýval nebo bude zabývat.

Foto: ANNA BOHÁČOVÁ/MAFRA/Profimedia

Více k tématu