Na úřadu stále leží zapomenutých 5,5 milionů korun z druhého pilíře. Lhůta pro výběr se krátí

Druhý důchodový pilíř skončil už v roce 2016, ale více než tisíc lidí si zatím stále nevyzvedlo peníze, které tam poslali. Upozornila na to Finanční správa, podle které je možné o peníze požádat do konce příštího roku.

Foto: Adobe Stock
Budoucí důchodce řeší zajištění na stáří. (ilustrační foto)

I přesto, že je finanční úřady a penzijní společnosti přímo upozornily a informovaly, si někteří lidé stále nepožádali o peníze z druhého důchodového pilíře.

„Ke konci srpna evidujeme 1 113 účastníků důchodového spoření, kteří si o své prostředky dosud nepožádali. Jedná se o nevyplacené prostředky v celkové výši 5 503 810 korun,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jan Ronovský, zástupce ředitele Finanční správy.

Nevyzvednuté peníze mohou být vyplaceny pouze na základě žádosti o vrácení přeplatku, a to u místně příslušného finančního úřadu. Na stejném místě je rovněž možné získat informace, pokud si někdo není jistý, jestli mu ve zrušeném pilíři nějaké peníze nezůstaly. Po podání žádosti úřad peníze vrátí do 30 dnů.

Jen do konce roku 2023

Finanční správa zároveň upozornila, že o peníze je možné požádat pouze do konce roku 2023. Poté bez náhrady propadnou státu a stanou se součástí státního rozpočtu.

Když se druhý pilíř zrušil, lidé se mohli rozhodnout, jakým způsobem získají své vlastní vložené peníze zpět. Mohli si nechat vyplatit buď celou částku, tedy i část, kterou by jinak odvedli ze svého platu do prvního pilíře. Nebo mohli tuto část „vrátit“ zpátky do prvního pilíře a nechat si vyplatit jen vlastní vložené peníze.

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase a platil od roku 2013. Šlo o samostatné spoření v soukromých penzijních fondech, do kterého lidé mohli přesměrovat 3 % ze státního prvního pilíře a k tomu museli přidat další 2 % ze svého. Na tyto peníze by pak měli nárok v důchodu.

Vstup do tohoto pilíře byl dobrovolný, ale kvůli nejisté budoucnosti tohoto pilíře o něj nebyl mezi Čechy zájem. Celkem se do něj přihlásilo jen 85 tisíc lidí. Druhý pilíř zrušila hned další vláda, kterou vedl premiér Bohuslav Sobotka, takže fungoval jen dva roky.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu