Maláčová „pošoupla“ důchodovou reformu: S prezidentem řešila detaily a zvýšení daní

Další fáze schvalování důchodové reformy je tady, oznámila ministryně Jana Maláčová. Finální návrh poslala do vlády a s prezidentem Milošem Zemanem se shodli na dvou klíčových záležitostech.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se minulý týden setkala s prezidentem Milošem Zemanem a zásadním bodem jednání byla nová podoba důchodového systému. Maláčová nyní do vlády poslala návrh reformy, který má již zapracované některé věci z meziresortního připomínkového řízení.

Maláčová i Zeman si shodně myslí, že by se reforma měla projednat co nejdříve. „Shodli jsme se na tom, že ačkoliv máme různé názory na různé technické záležitosti důchodové reformy, kterou jsme připravili společně s důchodovou komisí, tak klíčové je, aby se návrh dostal k projednání do Poslanecké sněmovny. Jsem ráda, protože je to klíčový bod programového prohlášení vlády,“ uvedla Jana Maláčová a dodala, že je ráda, že má prezident stejný názor.

„Pevně věřím, že dojde na projednání tohoto klíčového vládního návrhu. To je za mě extrémně důležité,“ řekla ministryně. Připomněla tak úplně první bod programového prohlášení vlády, ve kterém je zmíněno: „Chceme důchodovou reformu. Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí.“

Schválení reformy je reálné

A dodala, že schválení reformy je reálné. „Jsem přesvědčená, že když bude vůle vlády i parlamentních stran, tak se to dá stihnout i do voleb. Realistické to je, a ať každý poslanec ukáže, zda to nejsou jen prázdné řeči o důchodové reformě a vyjádří svůj názor. Nikdy jsme nebyli tak daleko, co se týká paragrafového znění na konsenzuální důchodové reformě. Pojďme to dostat do prvního čtení ve Sněmovně Parlamentu, je důležité diskutovat o tom, jakou vidíme budoucnost důchodů v České republice,“ zmínila Maláčová.

JAK SE SCHVALUJE REFORMA: Návrh reformy nejprve projedná vláda, v případě schválení putuje návrh do Sněmovny a poté do Senátu. Pokud je schválen, nakonec musí zákon podepsat prezident republiky. V případě, že vláda návrh nepodpoří, může ho přímo Sněmovně navrhnout i některý z poslanců, postup legislativního schvalování je pak stejný. Vše se musí stihnout projednat do voleb, které se konají v říjnu 2021.

Upřesnila, že důchodová reforma by v příštích pěti letech měla stát 25 miliard korun. „Skutečně jsou to věci, které pomůžou obyčejným pracujícím lidem a také jsou pro státní rozpočet zvládnutelné. Dosáhli bychom toho, co je pro mě klíčové – aby zásluhovost spočívala v tom, že lidé pracují a mají klidné stáří, ale také aby stát ocenil, že někdo pečoval a vychoval budoucí daňové poplatníky, abychom byli solidární s lidmi, kteří jsou v náročných profesích, aby mohli odejít dříve do penze,“ řekla ke svému návrhu ministryně Maláčová.

Právě otázku financování reformy prezident s ministryní také probírali. Maláčová zmínila, že nejen kvůli reformě, ale také kvůli destabilizaci veřejných rozpočtů a zrušení superhrubé mzdy, bude zřejmě potřeba v budoucnu změnit takzvaný daňový mix, tedy rozložení daňové zátěže v Česku. A s prezidentem se shodli na zvýšení daní nebo zavedení nových.

„Máme naprostou shodu s panem prezidentem, že bude potřeba zavést progresi zdanění fyzických osob i právnických osob, je tam obrovský prostor a je nutné najít odvahu, aby se pozrušovalo maximum daňových výjimek. Musíme také konečně dotáhnout digitální daň. Když jsem se v roce 2018 stala ministryní, tak jsem začala mluvit o digitální dani jako jedné ze sektorových daní, všichni se tehdy smáli. A v tuto chvíli čekáme na její dotáhnutí ve Sněmovně. Myslím si, že bychom měli zůstat u 7 procent,“ upřesnila Jana Maláčová.

Klíčové změny

Jaké zásadní věci důchodová reforma zavede?

  • Dřívější důchody pro náročné profese: Pracovníci v náročných profesích by za každých 184 směn šli do důchodu o 1 měsíc dříve. Celkem by se to mohlo týkat 429 tisíc lidí. Více píšeme v samostatném článku.
  • Bonus za péči o dítě: Každý rodič, který vychovával dítě, tedy muž i žena, by dostal k důchodu navíc 500 korun. Výjimkou jsou muži před rokem 1996. Více si přečtěte v tomto článku.
  • Zavedení nultého pilíře: Stávající důchodový systém by se rozdělil na nultý pilíř, který by všem pracujícím garantoval minimální důchod 10 000 korun, a první samostatný pilíř. Více než 121 tisíc seniorů by pocítilo okamžité zvýšení důchodu.
  • Zmírnění podmínky nároku na důchod: Doba minimálního pojištění pro nárok na důchod se sníží na 25 let. Dnes je to 35 let a v důsledku toho přibývají noví senioři, kteří nemají nárok na důchod, i když pracovali.

Změny v podobě nultého pilíře a zmírnění podmínky pojištění by měly začít platit od roku 2023, bonus za péči o dítě od roku 2024 a dřívější důchody pro náročné profese od roku 2025.

V tomto týdnu na portálu České důchody postupně publikujeme přehled změn, které reforma přinese budoucím i stávajícím starobním důchodcům.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Více k tématu