Ministr Jurečka navýšil svůj odhad mimořádné valorizace důchodů

Mimořádná valorizace důchodů bude pravděpodobně vyšší, než se doposud očekávalo. Marian Jurečka zveřejnil aktuální odhady svého ministerstva, podle kterých by u průměrného důchodu mohlo dojít k navýšení až o 1000 korun. Jasněji bude za necelý měsíc.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka očekává, že mimořádná valorizace důchodů, která pravděpodobně proběhne v létě, bude vyšší než původně očekávaných průměrných 670 až 700 korun.

„V tento okamžik si netroufám říkat úplně přesnou částku, ale ten rozptyl může být někde od 750 až po 1000 korun v průměru. Bude záležet, jak dopadne výsledek Českého statistického úřadu u inflace za měsíc leden, budeme to ještě upřesňovat,“ konstatoval Marian Jurečka na své tiskové konferenci k plánům ministerstva pro letošní rok.

Dodal, že jasněji by mohlo být už v polovině února. Konkrétně 10. února budou zveřejněna čísla lednové inflace. A pokud dojde k překonání pětiprocentní hranice, začnou úředníci ministerstva připravovat parametry výpočtu valorizace. Následně ministerstvo připraví nařízení, které poté schválí vláda. Mimořádná valorizace podle zákona probíhá pět měsíců po překonání inflační hranice.

Inflace opět poroste

Prosincová inflace byla v tomto ohledu nečekaně nízká, meziroční nárůst cen činil 15,8 % a meziměsíčně dokonce nedošlo k žádnému navýšení. Jak ovšem upozornil ekonom Lukáš Kovanda, toto zpomalení inflace je dáno zejména zásahy vlády v oblasti energií a také zlevněním ropy na světových trzích.

„V lednu 2023 je třeba počítat s výraznějším vzestupem inflace, až k úrovni 18,5 procenta. Dochází totiž k nahrazení úsporného tarifu zastropováním cen energií, které se nakonec projeví právě vzestupem obecné inflace. Pro četné domácnosti totiž značí i několikanásobné zvýšení cen energií oproti roku 2022,“ uvedl Kovanda, který je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle něj se do jednociferného pásma inflace dostaneme až v druhé polovině tohoto roku.

Je tedy velmi pravděpodobné, že v průběhu léta mimořádná valorizace důchodů proběhne. Doposud se očekávalo, že celkové výdaje na toto zvýšení důchodů budou kolem 20 miliard korun, ale podle aktuálních odhadů to bude zřejmě o něco více. Ministr financí Zbyněk Stanjura v této souvislosti už dříve řekl, že nebude problém najít v rozpočtu na tuto valorizaci peníze.

Pokud se bude průměrná valorizace pohybovat v rovině kolem 1000 korun, překoná průměrný důchod v Česku hranici 20 000 korun. Už nyní, po započítání řádné lednové valorizace a výchovného, se průměr navýšil na více než 19 000 korun. Přesné statistiky ale ještě Česká správa sociálního zabezpečení nezveřejnila.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu