Ministerstvo uklidňuje důchodce: Vaše penze dorazí i v rozpočtovém provizoriu

Senioři se nemusí obávat, že by důchody na účet nebo poštu dorazily pozdě nebo bez valorizace. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že rozpočtové provizorium sice plošně omezuje výdaje státu, ale mandatorních výdajů se to netýká.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Část důchodců se obává, jestli plánované rozpočtové provizorium neovlivní výplatu důchodů a chystanou valorizaci. Rozpočtové provizorium totiž stanovuje, že se každý měsíc může utratit pouze jedna dvanáctina minulého rozpočtu.

Například paní Jaroslava (78) z Karlových Varů do redakce napsala, že ji momentálně trápí vysoké výdaje za jídlo a energie a jakékoliv problémy s vyplácením důchodů by ji mohly dostat do nepříjemné situace. „Vůbec si nedovedu představit, jak bych zaplatila všechny složenky nebo za co bych nakoupila. Žádné úspory pod polštářem nemám a z důchodu tak akorát vyžiji,“ uvedla paní Jaroslava v e-mailu. A stejně jako další lidé se zajímala, jestli není ohroženo zejména zvýšení důchodů, které má proběhnout v lednu 2022.

Obavy ale podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) nejsou na místě. „Rozpočtové provizorium nijak neohrozí výplatu důchodů, důchody budou vypláceny v zákonné výši včetně valorizace, a to jak stávajícím, tak budoucím důchodcům. Smyslem rozpočtového provizoria je prioritně zajistit výplatu mandatorních, zákonných výdajů,“ uvedla pro České důchody Jaroslava Sladká z tiskového oddělení ministerstva.

Znamená to, že v lednu i v dalších měsících budou starobní i ostatní důchody vyplaceny beze změn. Dojde také k řádné lednové valorizaci a poprvé bude vyplacen také doplatek za valorizaci od prvního dne roku. Platí tedy všechny informace a detaily, které jsme popsali ve speciálu k valorizaci 2022.

Marian Jurečka už řeší důchody: Chce automatickou valorizaci a odmítá „trestání“ za dělání dětí

Detaily k mimořádné valorizaci v únoru

Ministerstvo dále uvedlo, že ohrožena není ani mimořádná valorizace, která se kvůli vysoké inflaci očekává v průběhu léta. Ta proběhne v případě, že součet meziměsíční inflace přesáhne 5 %. Přesné detaily o výši této valorizace budou známé už v únoru.

ROZPOČTOVÉ PROVIZORIUM

Pokud politici nestihnou schválit rozpočet do konce roku, začíná stát od ledna hospodařit v rozpočtovém provizoriu, tedy s 1/12 předcházejícího rozpočtu měsíčně. A to až do doby, než bude rozpočet schválen.

„Po desátém únoru budeme vědět, zda bude MPSV předkládat nařízení vlády, které valorizuje důchody. Záleží to na výši inflace, která pravděpodobně v lednu 2022 převýší hranici 5 %. Nyní je kolem 3 %. Pokud k valorizaci dojde, tak se budou vyšší důchody skutečně vyplácet od června roku 2022,“ doplnila Jaroslava Sladká z ministerstva.

Ekonom Lukáš Kovanda očekává, že inflaci výrazně zrychlí skutečnost, že vláda Petra Fialy neprodloužila snížení DPH na energie, a daň se tak v lednu vrátí na 21 %.

„V listopadu by inflace činila sedm procent, pokud by nedošlo právě ke snížení DPH na energie, které míru inflace snížilo o jeden procentní bod. Je tedy třeba počítat s tím, že lednová meziroční inflace bude činit až deset procent,“ uvedl Kovanda s tím, že celkem průměrný důchod v roce 2022 vzroste o 1500 korun. Jde o součet řádné a mimořádné valorizace.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu