Až 300 korun navíc k důchodu: Maláčová oficiálně navrhla mimořádný přídavek k valorizaci

Důchodci se mohou těšit na mimořádné navýšení valorizace v roce 2022. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová poslala do schvalovacího procesu konkrétní návrh a žádá jeho rychlé projednání.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně Jana Maláčová.

Detaily ohledně přídavku k valorizaci důchodů pro rok 2022 jsou na světě. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo konkrétní návrh, podle kterého by každý důchodce měl získat až 300 korun navíc. A nyní ho poslalo do legislativního procesu.

Ještě není jasné, kolik přesně to bude, návrh obsahuje dvě varianty – 200 a 300 korun. Politici nyní rozhodnou, o kterou částku půjde.

Pokud bude vše schváleno, tak to reálně znamená, že se každému vypočte jeho standardní valorizace pro rok 2022 a poté se k této částce přičte mimořádný příspěvek. Toto navýšení je pak trvalé. Ke stejnému kroku přistoupila vláda už při valorizaci v roce 2020, kdy přímé navýšení činilo 151 korun.

Polepší si chudší důchodci

Výhodou tohoto opatření je skutečnost, že se důchod o tuto částku navýší všem, valorizace se tedy neodvíjí pouze od aktuální výše důchodu. Stále totiž platí, že v rámci standardní valorizace se vyšší důchody navyšují více než důchody nižší. S mimořádným příspěvkem si tedy procentně nejvíce polepší hlavně důchodci s nižším důchody.

Standardní valorizace pro rok 2022 by měla podle současných odhadů činit v průměru 450 korun. Pokud bude schválena mimořádná částka 300 korun, tak ten, kdo pobírá průměrný důchod, si může polepšit až o 750 korun. Důchod ve výši 12 000 korun by se zvýšil o 622 korun a důchod 10 000 korun pak o 546 korun.

Přesnou částku vaší valorizace si můžete spočítat v naší kalkulačce, která nově obsahuje chystaný mimořádný příspěvek 300 korun.

NOVÁ KALKULAČKA – Valorizace 2022 s navýšením

„Návrh na mimořádné zvýšení procentních výměr důchodů je reakcí na skutečnost, že očekávané zvýšení důchodů od ledna 2022 bude výrazně nižší (u průměrného starobního důchodu okolo 450 korun), než jaké bylo zvyšování důchodů v posledních letech (u průměrného starobního důchodu mezi 800 a 900 korun). Navrhuje se proto ještě dodatečné zvýšení, a to v jednotné výši pro všechny příjemce důchodů,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu.

Babiš poprvé k valorizaci 2022: Důchody se zvýší více, než všichni čekali

Maláčová žádá rychlé projednání

Ministerstvo žádá co nejrychlejší schválení, a to už v prvním čtení, aby se vše stihlo do podzimních voleb. Mimořádné navýšení valorizace aktivně podporuje také premiér Andrej Babiš. Je tedy pravděpodobné, že návrh schválí vláda a větší problémy nebude mít ani při projednávání ve Sněmovně.

„Senioři jsou pro nás priorita a vždycky byli. A už koncem prvního čtvrtletí tohoto roku průměrný důchod překročil hranici 15 tisíc, tak jak jsme slíbili, a zvednul se na 15 351 korun. V příštím rozpočtu budeme myslet na naše důchodce a předpokládám, že v roce 2022 náš návrh bude, abychom překročili průměrný důchod 16 tisíc,“ uvedl už dříve Babiš ve svém prohlášení.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Více k tématu