Inflace překonala hranici pro mimořádnou valorizaci důchodů, ministerstvo připravuje výpočet

Meziměsíční inflace za leden 2023 dosáhla rekordní hodnoty 6 % a potvrdila se tak predikce ministra Mariana Jurečky, že v létě proběhne další mimořádná valorizace důchodů. Úředníci ministerstva nyní musí připravit kalkulaci, o kolik se důchody v červnu zvýší.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně očekává mimořádnou valorizaci. (ilustrační foto)

Inflace v Česku zatím nezpomaluje a za leden činila meziročně 17,5 %. Meziměsíční nárůst dosáhl rekordní hodnoty 6 %.

„Lednová meziměsíční inflace je nejvyšší v historii ČR od roku 1993, když dosahuje rovných šesti procent. Stojí za ní enormní růst cen bydlení, který je dán ukončením platnosti energetického úsporného tarifu, jenž loni od října do prosince uměle snižoval spotřebitelské ceny elektřiny,“ uvedl k aktuálním číslům ekonom Lukáš Kovanda.

Kovanda také očekává, že inflace bude letos klesat pomaleji, než se čekalo. „Celoroční průměrná inflace tak převýší úroveň deseti procent, bude pravděpodobně činit 10,5 %,“ konstatoval ekonom. Pro srovnání, inflace za rok 2022 činila 15,1 %.

Podstatné je, že v lednu, tedy během jednoho měsíce, byla překonána hranice, při které probíhá mimořádná valorizace důchodů. Podle zákona se důchody mimořádně zvýší, pokud souhrn meziměsíční inflace překoná 5 %, samotná valorizace pak proběhne po pěti měsících. Opakuje se tak situace z loňska, kdy v lednu byla také hranice překonána a v červnu pak proběhla první mimořádná valorizace.

To, že i letos mimořádná valorizace proběhne, už dříve očekával také ministr Marian Jurečka. Uvedl, že průměrný důchod by mohl vzrůst o 750 až 1000 korun. Vývoj inflace je ale v tomto ohledu nad očekáváním a růst důchodů by mohl být o něco vyšší.

Čeká se na propočet

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní pracuje na výpočtu a přesné detaily následující mimořádné valorizace plánuje oznámit během příštího týdne. „Údaje Českého statistického úřadu potvrdily poměrně razantní nárůst inflace, nicméně v tuto chvíli nelze zodpovědně potvrdit přesný dopad na mimořádnou valorizaci důchodů. Teprve v průběhu příštího týdne budeme schopni sdělit přesnější údaje,“ uvedla pro České důchody mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Jakmile bude mimořádná valorizace definitivně potvrzena, musí vláda připravit samostatné nařízení, podle kterého navýšení důchodů proběhne. Jde o administrativní záležitost a vláda musí toto nařízení připravit do 50 dnů. Poté začne Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) valorizaci připravovat, aby vše správně proběhlo.

Mimořádná valorizace se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských (vdoveckých). Neváže se k ní ovšem doplatek, který důchodci dostali u řádné lednové valorizace. Jde o doplatek za část valorizace od 1. dne v měsíci do dne výplaty důchodu, a jeho cílem je, aby měli všichni důchodci valorizaci od stejného dne.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu