Kafe s prezidentem i kuchyňský robot. Ježíškova vnoučata letos seniorům splnila už 14 tisíc přání

Češi se letos před Vánoci opět rozdávají. A to v nejlepším slova smyslu – během dvou týdnů od spuštění dalšího ročníku Ježíškových vnoučat už stihli splnit přes 9800 přání a dalších 4600 by mělo být splněno v nejbližších dnech.

Zdroj: FB Ježíškova vnoučata
Projekt Ježíškova vnoučata letos opět plní přání starších lidí.

Tento příběh je asi neznámější. Třiaosmdesátiletá paní Jarmila si přála osobní setkání s papežem Františkem a díky projektu Ježíškova vnoučata se jí toto neuvěřitelné přání splnilo. Přesně před dvěma lety se svou pečovatelkou a novinářkou Českého rozhlasu vyrazila přímo do Vatikánu. A papež František jí osobně požehnal.

Jak vnoučata začala?

Ježíškova vnoučata vznikla v roce 2016. Novinářka Olga Štrejbarová s přáteli, nadšenci a dobrovolníky začala plnit vánoční přání dědečkům a babičkám v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních. Od té doby se projekt rozrostl a každý rok jsou obdarovány tisíce seniorů.

Paní Jarmila nemusela za cestu platit ani korunu, protože právě o tom Ježíškova vnoučata jsou. Senioři si přejí a lidé přání plní. Někdy jsou to drobnosti, jako nový strojek na holení, knihy nebo vitamíny, jindy zase zážitky. Třeba setkání se známými herci, vystoupení kapely nebo vyjížďka na koni. Přáním se meze nekladou a záleží jen na tom, jestli se najde „vnouče“, které ho splní.

Povídání s hercem a prezidentem

Letos si třeba paní Marie přála vypít kávu s prezidentem. A už je splněno! Senioři z brněnských Maloměřic se zase chtěli podívat do planetária. Tři dámy z domova pro seniory v Pňově na Kolínsku rády pečou a potřebovaly kuchyňského robota. A setkání s hercem Janem Čenským si přáli zase lidé v sanatoriu v Seči. A výsledek? Splněno, splněno, splněno!

Další ročník Ježíškových vnoučat letos odstartoval v polovině listopadu a nyní už je drtivá většina přání, celkem 14 443, splněna nebo rezervována. A více než milion korun už také lidé přispěli na dárky pro seniory přes portál Slevomat, který je partnerem projektu.

Paní Marie se díky projektu před pár dny osobně setkala s prezidentem Milošem Zemanem.Zdroj: Kancelář Pražského hradu

Zatím to vypadá, že zájem o darování je větší, než počet přání. Alespoň podle organizátorů, kteří jsou v těchto dnech zaplaveni otázkami na to, kdy se na webu objeví další přání. Zájemcům přes Facebook vzkazují, že je potřeba trocha trpělivosti.

Přání totiž vkládají pracovníci domovů seniorů, což může chvíli trvat, a také je potřeba vše kontrolovat, aby se v seznamu objevila skutečně jen přání seniorů a ne některých jedinců, kteří se chtějí obohatit. Takže pokud chcete nějaké přání také splnit, zkuste zkontrolovat web projektu zase zítra.

Více k tématu