Invalidní důchodci ve třetím stupni mohou nově v autobusech a vlacích jezdit za polovinu

Od začátku července mohou lidé s invaliditou třetího stupně ve vlacích a autobusech jezdit se slevou 50 procent. K prokázání nároku na slevu si mohou nechat vystavit speciální QR kód, o který se žádá na České správě sociálního zabezpečení.

Foto: Adobe Stock
Invalidní důchodce na vozíčku. (ilustrační foto)

Každý invalidní důchodce s invaliditou 3. stupně má od 1. července nárok na slevu pro jízdu autobusem nebo vlakem v druhé třídě. Výjimkou jsou linky MHD, kde sleva neplatí. Celkem novou slevu získá 160 tisíc invalidů.

„Značná část osob s přiznanou invaliditou třetího stupně již pro získání slevy ve veřejné dopravě uplatňuje průkaz ZTP nebo ZTP/P (těm sleva zůstává neměnná), zhruba 85–90 tisíc osob ve věku 18 až 65 let jej však nevlastní, a právě pro ty je zahrnuta nová 50% sleva,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve svém aktuálním zpravodaji.

Vše by mělo snadno fungovat díky novince v podobě speciálního QR kódu, o který si už nyní mohou invalidní důchodci požádat právě u ČSSZ. Při nákupu jízdenky přes internet je potřeba si vybrat příslušný tarif pro osoby invalidní ve 3. stupni, při nákupu osobně na přepážce je pak nutné požadavek na tento tarif nahlásit.

Nárok se prokazuje právě QR kódem. „QR kód v elektronické nebo tištěné verzi se při odbavení jednoduše přiloží ke čtečce u řidiče autobusu nebo průvodčího ve vlakových spojích. Stejně tak v případě jízdní kontroly revizorem. Společně s ním je třeba předložit průkaz totožnosti,“ popsala ČSSZ.

Žádost o QR kód

O individuální QR kód se žádá následovně:

  • Osobně – Na příslušné pobočce okresní správy sociálního zabezpečení. Invalidní důchodce svůj QR kód obdrží vytištěný na papíru, případně ve formátu PDF. Pokud se důchodce nemůže dostavit, může požadavek vyřídit zástupce s využitím plné moci.
  • Elektronicky – Přes internet je potřeba se přihlásit na ePortál ČSSZ a využít službu nazvanou Potvrzení pro slevu na jízdném pro poživatele invalidního důchodu třetího stupně. Tato služba automaticky vše ověří a vygeneruje QR kód ve formátu PDF. K ePortálu je nutné využít bankovní identitu nebo datovou schránku.

Platnost QR kódu je omezena pouze na jeden rok, poté je nutné si požádat o kód nový. Při cestování je možné ho mít u sebe v papírové podobě nebo v elektronické formě, třeba na mobilním telefonu. ČSSZ v této souvislosti doporučuje uložení v aplikaci OneTicket. Pro snadné získání kódu vytvořil úřad i přehledné video, které je možné zhlédnout na jeho youtubovém kanálu.

„Jsem rád, že se nám společnými silami daří plnit další důležitý slib. Tento krok pomůže řádově desítkám tisíc lidí. Zároveň celý systém děláme tak, aby byl pro všechny uživatelsky co nejpřívětivější. Je to další pomoc státu, kde jsme přinesli komplexní a moderní řešení,“ konstatoval v této souvislosti ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

V Česku je momentálně 160 tisíc invalidů 3. stupně, z toho 62 tisíc má duševní poruchu či poruchu chování, 24 tisíc má kosterní nebo svalové potíže, 19 tisíc nervové onemocnění, zbytek připadá na ostatní nemoci a úrazy. Část těchto lidí má již průkaz ZTP nebo ZTP/P, ale až 90 tisíc jich průkaz nemá a neměli na slevu nárok.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu