EU opět varuje: Češi, s důchody jste nepohnuli a velmi riskujete

Další a tentokrát naléhavější varování dorazilo z Bruselu ohledně důchodového systému v Česku. Úředníci, kteří zkoumají ekonomiku a život v jednotlivých zemích EU, upozorňují, že vláda nedělá nic pro to, aby zajistila stabilitu vyplácení důchodů do budoucna.

Zdroj: EK Audiovisual/Mauro Bottaro
Budova Evropské komise v Bruselu

Zprávu o stavu ekonomiky a života v jednotlivých zemích připravuje Evropská komise každý rok. A v té poslední píše, že zatím neexistuje žádný pokrok v tom, aby Česko do budoucna stabilizovalo důchodový a zdravotní systém. Už delší dobu přitom upozorňuje, že pokud se žádné reformy neudělají, budou ohroženy důchody i dostupnost zdravotní péče. Starých lidí totiž výrazně přibude a budou tvořit třetinu veškeré populace.

EU: Nemyslíte na budoucnost

„Vláda se rozhodla, že nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, ale ani nezavedla žádná jiná alternativní opatření. Rostoucí výdaje kvůli stárnutí obyvatel ohrožují veřejné finance,“ konstatuje zpráva s tím, že důchody neustále rostou. Naplno se to projeví poté, co do důchod zamíří silné ročníky z 60. a 80. let minulého století. Komise Česko kritizuje, že se sice snaží vyrovnat nespravedlnosti důchodu, jenže tak činí nezodpovědně.

Jinými slovy, úředníci z Bruselu mají jasno: Je sice super, že důchody budou spravedlivější, ale to lidem příliš nepomůže, protože na důchody stejně nebudete mít peníze. Upozorňují hlavně na to, že zatímco nyní na důchody míří méně než 9 % HDP, tedy hrubého domácího produktu, v roce 2059 to bude již 14,5 procent. A to už jsou tak velké peníze, že to státní rozpočet dramaticky pocítí.

Hrozí chudoba i důchod v 70 letech: Srozumitelné vysvětlení, proč je nutná důchodová reforma

Přibývá chudých důchodců

Zpráva si všimla také toho, že v Česku v posledních letech přibývají velmi chudí senioři ve věku nad 65 let. Podle čísel EU se od roku 2015 počet seniorů ohrožených chudobou téměř zdvojnásobil, v roce 2018 jich bylo 17,4 %.

Čísla za loňský rok ještě nejsou k dispozici, ale situace bude podobná, protože i přes výrazné zvyšování důchodů jsou v Česku stále stovky tisíc seniorů, kteří berou výrazně podprůměrné důchody. Nepomáhá ani výrazné zvyšování důchodů, protože Česko se nyní potýká s velkým zdražováním bydlení, energií, potravin i dalších věcí.

Více k tématu