Babiš důchodové reformě nerozumí, chce „jen“ zvyšovat důchody

Premiér Andrej Babiš nerozumí, o co jde v důchodové reformě, kterou navrhla jeho ministryně práce Jana Maláčová, a nyní ji nechce konkrétně řešit. Prioritou je pro něj další zvyšování důchodů a také vyrovnání rozdílů mezi muži a ženami.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Andrej Babiš.

Současná vláda má sice důchodovou reformu jako první bod svého programového prohlášení, ale její příprava se nedaří. Alespoň takový dojem má veřejnost, když sleduje slovní přestřelky mezi ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nyní například premiér pro Blesk v pořadu Epicentrum prohlásil, že návrhu důchodové reformy z ledna nerozumí.

Já říkám, abychom se soustředili na věci, které máme v programovém prohlášení vlády, a ne na důchodovou reformu, které zatím nikdo nerozumí. Paní ministryně slibovala experty, ale tam jsou samí politici v té komisi. Důchodovou reformu, fajn, ale potom ať se setkají všechny politické strany a snaží se domluvit,“ řekl Andrej Babiš.

Maláčová navrhla důchodovou reformu: Co se má změnit a jak to ovlivní naše životy?

V prohlášení je vedle důchodové reformy uvedeno například to, že vláda zvýší životní úroveň lidí s nízkými důchody nebo sníží důchodový věk pro náročné pracovní profese. Splněno z prohlášení již bylo zvýšení základní výměry důchodu nebo bonus 1000 korun pro seniory starší 85 let.

Babiš poslal Maláčové dopis

Babiš také řekl, že poslal ministryni Maláčové dopis, aby mu svou reformu vysvětlila. „Bylo by dobré, aby neopakovala to, co se stalo s rodičovským příspěvkem, kdy něco naslibovala a neměla to projednané. A aby zkrátka o tom mluvila s námi. My jí nerozumíme a proto jsem jí napsal dopis,“ dodal premiér s tím, že Maláčová reformu „zneužívá“ ke svému osobnímu PR. „Občas si plete své ministerstvo s marketingovou agenturou nebo Lidovým domem (sídlo ČSSD, pozn. red.),“ uvedl.

Zároveň poukázal na to, že ani jeho ministři se nedokážou shodnout, kolik by případný návrh důchodové reformy stál z pohledu státního rozpočtu. Jiná čísla totiž naznačuje ministerstvo práce, jiná pak ministerstvo financí. „Není možné, aby oni říkali, že to stojí 10 miliard a paní Schillerová 300 miliard. Slibovat minimální důchod 10 500 korun je fajn, i víc, ale je potřeba vědět, kde jsou ty peníze,“ řekl Babiš v rozhovoru.

V podstatě tak řekl, že pokud vláda nenajde dostatek peněz, s minimálním důchodem lidé nemají počítat. Ten by měl podle návrhu Maláčové činit třetinu průměrné mzdy, tedy ze začátku 10 500 korun.

Ujistil ale, že jeho vláda bude i nadále výrazně zvyšovat důchody. „Nemám obavy, že nebudeme navyšovat důchody. Budeme, důchodový účet za rok 2019 je plus 17 miliard, za 2018 plus 18 miliard, teď je přebytek. Ale musíme pokračovat rozumně a stále. A pokud budu ve vládě, tak budeme navyšovat důchody,“ uvedl.

Minimální důchod 10 500 korun politici chtějí. Nárok ale nebudou mít všichni senioři

Důchody nadále porostou

Pro běžného člověka z toho vyplývá, že pro premiéra Babiše v tuto chvíli nebude prioritou reformu řešit. Zdůrazňuje ale, že jeho vláda bude i nadále zvyšovat důchody. Nyní odhaduje, že od příštího roku by měl důchod stoupnout opět v průměru o 900 korun a průměrný důchod by tak měl přesáhnout 15 000 korun.

Zároveň Babiš řekl, že prioritou je také odstranění rozdílů v důchodech mužů a žen. Právě ženy nyní mají v průměru o 2000 nižší důchody než muži, což je do značné míry způsobeno i tím, že několik let pečují o děti, aniž by to výpočet důchodu nějak zohledňoval.

Více k tématu