Ekonom Kovanda „cupuje“ valorizaci: Chybí racionalita, jde o metu na volební billboard

Mimořádná valorizace ve výši 300 korun je nesystémová a není jasné, kde se na ni vezmou peníze. Je o tom přesvědčen ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého se politici snaží zalíbit lidem před volbami. Názor sdílí také šéfka důchodové komise Danuše Nerudová.

Foto: Se souhlasem Lukáše Kovandy
Ekonom Lukáš Kovanda

Poslanci budou ve třetím čtení jednat o mimořádné lednové valorizaci k důchodu ve výši 300 korun a je velmi pravděpodobné, že bude schválena. Shodli se na tom totiž koaliční ANO a ČSSD a návrh podpoří i další strany. Ministryně financí Alena Schillerová tento týden v rozhovoru pro České důchody potvrdila, že se schválením počítá.

Já pevně věřím, že ano,“ řekla Schillerová na dotaz, jestli se vše stihne schválit ještě před volbami. „Navyšování životní úrovně seniorů je jasnou prioritou naší vlády a nejinak tomu bude i pro rok 2022. Proto jsme se na vládě dohodli, že se od ledna zvýší důchody o 300 korun měsíčně nad rámec zákonné valorizace. A zvolili jsme pevnou částku, abychom více pomohli lidem s nižšími důchody,“ upřesnila s tím, že průměrný důchod by tak mohl růst až o 758 korun.

Valorizace v příštím roce: 30 miliard

Náklady na mimořádnou valorizaci pro příští rok by měly dosáhnout 10,6 miliardy korun a na zákonnou valorizaci pak půjde dalších 20 miliard korun. Mimořádná valorizace je trvalá a promítala by se  i do dalších let, v roce 2023 by si vyžádá dalších 10,9 miliardy a o rok později už 11,1 miliardy korun.

Právě vysoké náklady a nepromyšlenost mimořádné valorizace kritizuje část ekonomů. „Navýšení důchodů nad rámec valorizace o 300 Kč, které schválí poslanci, je nesystémové. Vládní politici se před blížícími se volbami snaží na účet daňového poplatníka zalíbit voličům,“ uvedl Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity bank. Podle něj jde hlavně o předvolební dárek důchodcům. „Průměrná penze v příštím roce by tedy přesáhla opticky zajímavou „metu“ 16 tisíc korun, což se jistě bude hezky vyjímat na předvolebních billboardech,“ upřesnil ekonom.

Nesystémové zvýšení nepodporuje ani ekonomka a šéfka důchodové komise Danuše Nerudová. „Proti navýšení bych nic neměla, pokud by vláda současně řekla, kterou položku ze státního rozpočtu škrtne,“ konstatovala Nerudová. Bohužel vláda ovšem jasné plány na financování nemá.

Nerudová také odmítá, že by vyšší valorizaci bylo možné pokrýt z takzvané digitální daně. O té hovoří ministryně Jana Maláčová a mělo by podle ní dojít ke zdanění nadnárodních technologických gigantů, jako je například Google nebo Facebook. „Dle našich výpočtů tato daň do rozpočtu přinese maximálně 1,5 až 2 miliardy korun,“ uvedla Nerudová na svém Twitteru s tím, že jde pouze o pětinu výdajů na mimořádnou valorizaci.

Jak vysoké jsou důchody v Česku: Známe nová čísla za rok 2020

Příjmy důchodců se v pandemii nesnížily

Ekonom Lukáš Kovanda si zároveň myslí, že důchodci nečelí ekonomickým útrapám tak, jako pracující lidé, a měla by jim tedy stačit jen zákonná valorizace. „Starobní důchodci nejsou socioekonomickou skupinou, kterou by pandemická situace čistě z finančního hlediska jakkoli poškodila. I když loni čelili poměrně výrazné inflaci, tato inflace stále byla o něco slabší, než by byla nebýt pandemie. Příjmy důchodců například na rozdíl od řady OSVČ nebyly nijak poníženy, naopak se loni koncem roku dočkali takzvaného rouškovného ve výši 5000 korun na hlavu,“ řekl Kovanda.

„Nesystémové přihazování nad rámec valorizace postrádá ekonomické opodstatnění a racionalitu,“ dodal s tím, že řešením nepříznivé finanční situace seniorů by měla být hlavně důchodová reforma, která by zajistila udržitelnost důchodů i v dalších letech.

Foto: Se souhlasem Lukáše Kovandy

Více k tématu