Minus 13,8 miliard: Důchody jsou ve ztrátě už nyní, situaci zhoršil koronavirus

Důchodový systém se letos dostal minusu, za první pololetí to bylo minus 13,85 miliard korun. Nepříznivý stav důchodů urychlil koronavirus, protože ještě loni se předpokládalo, že důchodový „účet“ zůstane v plusu až do roku 2025. Znovu se tak otevírá otázka, jestli by se urychleně neměla udělat reforma důchodů.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na důchody se za prvních šest měsíců roku 2020 vybralo z pojištění méně peněz, než kolik se na ně vydalo. Příjmy dosáhly celkem 242,66 miliard korun, výdaje činily 253,31 miliard a správa důchodů pak stála 3,2 miliardy. Celkem tak na důchody chybělo bezmála 14 miliard korun. Vyplývá to z nových údajů ministerstva financí o hospodaření systému důchodového pojištění.

PREMIÉR BABIŠ: JE TO LEŽ

Na aktuální stav důchodů v pátek reagoval také premiér Andrej Babiš. Odmítl, že by peníze na důchody chyběly. „Není to pravda, je to dokonce lež. Meziročně jsme vydali na důchody do 30. června asi o 19 miliard navíc,“ uvedl a dodal, že strategií vlády je důchody i nadále zvyšovat.

Důchodový systém se tak dostal do minus dříve, než se čekalo. Poslední dva roky byl systém v kladných číslech a ještě loni v létě ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že české důchody budou v mírném plusu až do roku 2025.

Jenže mezitím se důchody valorizovaly, přibyli noví důchodci a hlavně vše zkomplikoval koronavirus. A nejistota ohledně důchodů je na stole mnohem dříve.

Důchodový systém je propojený s celým státním rozpočtem, jako takový samostatný důchodový účet neexistuje. To znamená, že pokud peníze na důchody chybí, zaplatí se z jiných částí rozpočtu (zkrátka se „ubere“ jinde). A právě v tom je základní spor ohledně toho, zda je potřeba důchodová reforma, nebo není. V následujících letech totiž výrazně poroste počet nových seniorů a celkové výdaje na důchody porostou.

„Na důchody bude, na jiné věci ne.“ Nerudová říká, že senioři jsou pro politiky důležití

Část politiků říká, že na důchody bude vždy, a že zásadní reforma není potřeba. Druhá část říká, že bez reformy budou peníze na důchody chybět a hrozí snižování důchodů. Pravdu mají v podstatě obě strany, záleží jen na tom, jak se na to díváme.

Reálně totiž na důchody bude vždy, vysvětlila například šéfka důchodové komise Danuše Nerudová. Jenže peníze na ně se budou muset někde vzít – buď se zvýší daně, nebo se sníží výdaje státu jinde a ubere se třeba na investicích, výstavbě dálnic nebo železnic, zkrátka tam, kde určí politici. Ani v jednom případě nejde o příliš dobrou zprávu. O tom, jak to bude, rozhodnou budoucí vlády.

Více k tématu