Důchodová reforma: Vyšší odvody pro OSVČ od roku 2023

Ministryně Jana Maláčová v pátek představila návrh důchodové reformy, která zavádí nultý pilíř 10 000 korun, bonusy za východu dětí a dřívější důchody pro náročné profese. Docela ale zapadlo sdělení, že se zvýší také odvody pro podnikající osoby.

Zdroj: Pixabay
Část lidí by měla jít do důchodu dříve. (ilustrační foto)

Novela zákona o důchodovém pojištění, která byla odeslána do meziresortního připomínkového řízení, obsahuje úpravu vyměřovacího základu pro OSVČ. Od roku 2023 by se měl vyměřovací základ zvýšit ze současných 50 % na 75 %.

„Vyměřovací základ OSVČ od roku 2023 nemůže činit méně než 75 % jejího daňového základu. Měsíční vyměřovací základ OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost bude činit nejméně 40 % obecné průměrné mzdy. Měsíční vyměřovací základ OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost bude činit nejméně 15 % obecné průměrné mzdy,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu reformy.

Současný návrh tedy zavádí tyto změny:

  • Vyměřovací základ OSVČ: 75 % (nyní je 50 %)
  • Měsíční vyměřovací základ pro OSVČ hlavní: 40 % (nyní je 25 %)
  • Měsíční vyměřovací základ pro OSVČ vedlejší: 15 % (nyní je 10 %)

Odstranění disproporce

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že pro OSVČ platí stejné podmínky vzniku nároku na důchod a stanovení jeho výše, ale kvůli odlišnému placení pojistného to má za následek nižší výši důchodu. I když tedy OSVČ vydělávají stejně, mají důchod nižší.

„K odstranění této disproporce a ke zvýšení vyměřovaných důchodů se navrhuje zvýšení sazby vyměřovacího základu pro pojistné na důchodové pojištění za kalendářní rok i měsíčního vyměřovacího základu pro zálohy na pojistné, a to z 50 % na 75 % daňového základu, resp. průměru připadajícího z daňového základu na kalendářní měsíc,“ uvádí důvodová zpráva.

Podle ministerstva je smyslem opatření zachovat adekvátní podíl OSVČ na financování důchodového systému i po zavedení koncepce takzvaného nultého pilíře. Tento pilíř by měl činit v začátku 10 000 korun (postupně by se měla částka zvyšovat) a nárok na tento základní důchod by měl každý, kdo bude mít 25 let důchodového pojištění. Tedy i OSVČ.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

Reforma zavádí řadu změn

Více jsme o důchodové reformě, kterou v pátek představily ministryně Jana Maláčová a šéfka důchodové komise Danuše Nerudová, psali v tomto článku. V základu zavádí následující novinky:

  • Zavede se výchovné za péči o děti, činit bude 500 korun měsíčně k důchodu navíc za každé vychované dítě, maximálně půjde o 1500 korun
  • Sníží se důchodový věk pro náročné profese, za každých 10 odpracovaných let se věk sníží o jeden rok
  • Zavede se základní důchod 10 000 korun pro každého, kdo získá nárok na starobní důchod, tato částka se bude průběžně zvyšovat podle růstu průměrné mzdy
  • Doba minimálního pojištění pro nárok na důchod se sníží na 25 let (dnes je to 35 let)
  • Zvýší se podpora pro pracující důchodce, měli by mít nižší daně
  • Bude zavedena důchodová kalkulačka pro každého občana, každý si bude moci kdykoliv spočítat, jak vysoký bude jeho důchod

Více k tématu