Důchodci dostanou 5000 korun. Babiš: Je to na pejsky, čištění kanálků i klouby

Celkem 5000 korun by měl každý důchodce dostat letos v prosinci jako jednorázový příspěvek k důchodu. Premiér Andrej Babiš ho obhajuje a říká, že čeští senioři si zaslouží lepší životní úroveň. „Naši důchodci nemají lehký život,“ řekl premiér v tradičním nedělním videu.

Reprofoto: Facebook A. Babiše
Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš si pořídil nové štěně, red toy pudla jménem Gigi. Chtěl tím říct, že i senioři mají domácí mazlíčky, kteří jim dělají společnost, a potřebují se o ně starat. A právě jednorázový příspěvek 5000 korun, takzvané rouškovné, by jim mělo pomoci.

Rouškovné: Kdy dostanou důchodci příspěvek 5000 korun?

„Senioři také mají kočičky a pejsky a mají s tím náklady. Někdy je to jejich jediný společník,“ řekl premiér Babiš v tradičním nedělním videu „čau lidi“, ve kterém hodnotí uplynulý týden. A odmítl kritiku, že se stát kvůli tomuto příspěvku zbytečně zadluží. „Vznikla tady odporná a hnusná kampaň proti důchodcům, ve kterých se někdo snaží vyvolat pocit viny, že kvůli nim jsme se zadlužili. Není to pravda. My říkáme, že naši důchodci si zaslouží lepší a důstojný život ve zdraví,“ řekl Babiš.

Náklady seniorům rostou rychleji

„Naši důchodci nemají lehký život. Zvyšují se ceny ovoce a zeleniny, protože někdo po revoluci řekl, že si všechno dovezeme. Takže jsme nesoběstační a ovoce nebo zeleninu dovážíme ze zemí, které s covidem měly velký problém. Poprvé tento rok je index spotřebního koše u důchodců vyšší než index spotřeby u domácností,“ vysvětlil Babiš.

JAK ROSTLY DŮCHODY

Důchody v posledních letech rostou výrazně rychleji než dříve. Zatímco v letech 2011 až 2016 rostly v průměru zhruba o 100 až 200 korun, nyní jde každý rok o více než 700 korun. Například letos v lednu rostly důchody průměrně o 900 korun.

A dodal, že senioři mají také mnoho výdajů. „Pokud někdo má pocit, že 15 000 korun jako průměrný důchod je velká suma, tak je potřeba si říct, na co všechno důchodci dávají peníze. Třeba na čištění kanálků zubů 6000 korun, na nový zub 35 tisíc, na brýle 7000 korun, condrosulf na klouby má doplatek 400 korun,“ vyjmenoval premiér.

Podle něj je dobře, že senioři dostávají stále více peněz. „Důchodci od 2. světové války vybudovali naši zemi, infrastrukturu a průmysl. Máme jim být vděční a máme se o ně postarat. Důchodci si zaslouží lepší život a lepší životní úroveň. A když to porovnáme s důchodci v Evropě, máme stále co dohánět,“ uzavřel Babiš téma seniorů.

Více k tématu