Rouškovné: Kdy dostanou důchodci příspěvek 5000 korun?

Mezi důchodci stále panují nejasnosti ohledně výplaty jednorázového příspěvku ve výši 5000 korun. Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí by peníze měly dorazit v první polovině prosince nezávisle na důchodu. Peníze tak stihnete využít na nákup vánočních dárků.

Zdroj: AdobeStock
Seniorka v době nejistoty. (ilustrační foto)

Příspěvek 5000 korun dorazí každému důchodci, který pobírá starobní, invalidní, vdovský (vdovecký) nebo sirotčí důchod, a to stejným způsobem, jakým dostává důchod. Pokud vám chodí na poštu, dorazí takto i příspěvek, pokud vám chodí na bankovní účet, peníze dorazí tam.

Vždy půjde o samostatnou platbu – příspěvek 5000 korun je nezávislý na důchodu, takže se vůbec neřiďte termínem výplaty důchodu. Důchod vám dorazí stejně jako obvykle, příspěvek dorazí v jiném termínu. V prosinci tedy od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostanete dvě platby – důchod a příspěvek.

Vyplácení potrvá 10 dnů

Podle ministryně Jany Maláčové začne ČSSZ příspěvek vyplácet 1. prosince a bude chvíli trvat, než dorazí. „Pravděpodobně začneme vyplácet prvního prosince a ten proces by měl trvat 10 dní. Bude se jednat o samostatné platby, které budou probíhat paralelně k běžným platbám důchodů,“ uvedla Maláčová v rozhovoru pro Blesk.cz.

Většina důchodců by tak měla mít příspěvek do poloviny prosince, takže bude dostatek času za peníze nakoupit i vánoční dárky. Jedinou výjimku tvoří lidé, kteří o důchod zažádali během listopadu a ještě jim nebyl přiznán. Tito lidé obdrží peníze až dodatečně poté, co dostanou rozhodnutí o přiznání důchodu.

Veškeré praktické informace a termíny k příspěvku 5000 korun jsme sepsali do tohoto užitečného článku.

Více k tématu