ČSSZ přestala vyplácet důchody na účty Sberbank a radí, jak situaci řešit

Důchodci, kteří mají účet u ruské banky Sberbank, mají pozastavenou výplatu všech důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení uvádí, že jde o preventivní opatření, protože banka se dostala do problémů kvůli válce na Ukrajině.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Na Rusko a tamní firmy momentálně tvrdě dopadají sankce západních zemí, které byly odsouhlaseny v souvislosti s invazí ruské armády na Ukrajinu. Část českých klientů začala minulý týden v obavách vybírat své peníze a poté česká Sberbank dokonce pozastavila svou činnost a omezila platby nebo výběry peněz. Situaci řeší také Česká národní banka a zřejmě bance Sberbank odebere licenci, takže již nebude moci fungovat.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v této souvislosti pozastavila výplatu důchodů i dalších dávek na všechny účty banky Sberbank. „Na straně ČSSZ bylo přijato preventivní opatření, kterým dosud nerealizované platby do Sberbank byly pozastaveny a nadále nebudou prováděny, pokud na tom klienti nebudou trvat. Další kroky se budou odvíjet od dalšího postupu České národní banky,“ uvedla ČSSZ ve svém prohlášení.

Důvodem je, že důchodci a další lidé by se ke svým důchodům či dalším dávkám v dohledné době nemuseli dostat. A vzhledem k tomu, že pro většinu českých důchodců je právě důchod často jediným příjmem, mohli by se někteří dostat do finančních problémů.

Je nutné změnit způsob výplaty

Úřad nyní radí lidem, kteří dostávali své důchody na účet Sberbank, aby si změnili banku a situaci co nejdříve řešili. „Česká správa sociálního zabezpečení doporučuje klientům této banky, aby neprodleně sdělili, zda požadují vyplatit dávky důchodového či nemocenského pojištění na jiný účet, případně na adresu, nebo zda trvají na zachování výplaty do Sberbank. Jak konkrétně postupovat se uvádí níže. Upozorňujeme klienty, že tyto dávky nelze vyplácet v hotovosti ani na ČSSZ, ani na OSSZ,“ konstatoval úřad.

Při změně bankovního účtu bylo doposud vždy nutné dodat potvrzení banky o vlastnictví účtu. Ale to nyní úředníci mimořádně nebudou vyžadovat, potvrzení bude možné doložit až později. „Žádosti o změnu způsobu výplaty klientů Sberbank budou vyřizovány přednostně,“ dodala ČSSZ.

Všechny důchody vyplácí buď na bankovní účet, nebo prostřednictvím České pošty. Klienti banky Sberbank se tedy mohou rozhodnout, jestli přejdou k jiné bance, nebo si nechají posílat důchod složenkou. Tato služba je zpoplatněna částkou 29 korun. Případně je možné ČSSZ sdělit, že chcete důchod i nadále posílat do Sberbank, nicméně tuto možnost nelze příliš doporučit.

V případě, že se vás situace se Sberbank týká, měli byste jednat co nejdříve, aby vám ČSSZ mohla bez potíží doručit vaši březnovou splátku důchodu.

Návod, jak postupovat

Pokud chcete přejít k jiné bance, postupujte následovně:

  1. Založte si účet u jiné banky.
  2. Osobně dojděte na vaši příslušnou okresní pobočku sociální správy a požádejte o změnu. Nezapomeňte si občanský průkaz nebo pas.
  3. NEBO vyplňte a podepište tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu (dostupný na webu úřadu). Tiskopis poté pošlete e-mailem, datovou schránkou nebo poštou na vaši příslušnou okresní pobočku sociální správy. Stačí prostá kopie či sken, nyní není nutné nic ověřovat bankou.
  4. Využít můžete také účet manžela nebo manželky. K tomu je k dispozici speciální tiskopis nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Ke stažení je opět na webu úřadu a doručit ho můžete stejným způsobem jako předešlý tiskopis.
  5. Do 30 dnů poté dodejte bankou ověřený tiskopis v originále. ČSSZ doporučuje zaslání originálu přímo na adresu centrály: Ústředí ČSSZ, odbor 43, Křížová 25, 225 08 Praha 5.

Pokud si přejete vyplácet důchod přes Českou poštu, postupujte následovně:

  1. Osobně dojděte na vaši příslušnou okresní pobočku sociální správy a požádejte o změnu. Nezapomeňte si občanský průkaz nebo pas.
  2. NEBO vyplňte a podepište tiskopis nazvaný Žádost o zrušení výplaty důchodu poukazem na účet (dostupný na webu úřadu). Tiskopis poté pošlete e-mailem, datovou schránkou nebo poštou na vaši příslušnou pobočku sociální správy. Stačí prostá kopie či sken.

Seznam všech poboček okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) najdete přímo na webu úřadu. Na mapě si najděte příslušnou pobočku podle vašeho bydliště. Každá pobočka má svou stránku, na které najdete adresu, e-mail a případně i telefon.

Foto: České důchody

Více k tématu