Česká pošta zdraží výběr důchodů na pobočce

Výběr důchodu v hotovosti na pobočce pošty bude od září dražší, cena se zvýší z 29 na 35 korun. Informovala o tom Česká správa sociálního zabezpečení, která doporučuje zvážit změnu výplaty na bankovní účet.

Foto: Adobe Stock
Pobočka České pošty.

Výběr důchodu v hotovosti je zpoplatněn všem důchodcům, kterým byl důchod přiznán od 1. ledna 2010. Důchody přiznané dříve, tedy do konce roku 2009, zpoplatněny nejsou.

„Za každou splátku důchodu zaplatí klient od 1. září 2023 částku 35 Kč namísto původních 29 Kč. Jedná se o zvlášť stanovenou cenu, mimo standardní sazebník České pošty. O tento poplatek je pak ponížena vyplácená částka důchodu,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení.

V současné době využívá možnost hotovostní výplaty 674 tisíc důchodců a částečně jde o takzvané starodůchodce, kteří poplatek neplatí, protože důchod pobírali už před rokem 2010. Noví důchodci už většinou volí výplatu důchodu na bankovní účet, která je zdarma pro všechny.

„ČSSZ doporučuje zvážit možnost změny způsobu výplaty důchodových dávek na bankovní účet, díky čemuž ušetříte a důchod bude vyplacen bezhotovostně a tedy operativnějším způsobem. Jedná se o bezpečný způsob výplaty, který využívá stále více klientů,“ uvedl úřad v prohlášení.

Jak požádat o zasílání na účet?

Pokud vám chodí důchod v hotovosti a rádi byste to změnili, aby vám ho Česká správa sociálního zabezpečení posílala přímo na bankovní účet, můžete si o změnu požádat. Postup je následující:

  • Stáhněte si, vytiskněte a vyplňte formulář. Nazývá se Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Stáhnete ho zde.
  • Pokud chcete posílat důchod na účet manžela nebo manželky, slouží k tomu formulář nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Stáhnete ho zde.
  • Formulář si nechte potvrdit v bance razítkem.
  • Vyplněný, podepsaný a potvrzený formulář pošlete na adresu Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo ho předejte na podatelně okresní správy sociálního zabezpečení.
  • Pokud máte jakékoliv nejasnosti, volejte bezplatnou infolinku ČSSZ: 800 050 248.

U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti, zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti. „Pokud si zakládáte nový účet v bance, zeptejte se, zda má s ČSSZ uzavřená takzvaná pravidla pro poukaz výplat důchodů na účty,“ vysvětlila ČSSZ.

Foto: Adobe Stock/cineberg – stock.adobe.com

Více k tématu