Červencové svátky posouvají výplatu důchodů, situaci komplikuje i rušení poboček pošty

Důchody vyplácené v období červencových svátků budou mít změněný výplatní termín. Pokud výplata připadne na Den upálení mistra Jana Husa, dorazí důchod dříve. Dopad na důchodce bude mít i rušení některých poboček České pošty.

Zdroj: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Podobně jako v minulých letech přinese i letošní červenec změnu ve vyplácení důchodů. Upozornila na to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Svátky jsou tentokrát uprostřed pracovního týdne, takže se změna dotkne pouze výplatního termínu v 6. dni, konkrétně důchody dorazí už o dva dny dříve. Zvláště pokud si důchody vyzvedáváte na České poště, tak si ohlídejte vyzvednutí už 4. července, protože následující dva dny budou státní svátky a poštovní pobočky bývají zavřené.

Nový termín pro červencové důchody je následující:

  • Výplatní termín 6.7. bude vyplacen 4.7.

Další termíny v červenci jsou již beze změny. Změna termínu odeslání důchodů se týká doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. Další změna termínu proběhne až v listopadu, kdy je Den boje za svobodu a demokracii.

Rušení poboček pošty

Letos výplaty důchodu ovlivní také rozsáhlé rušení poboček České pošty. Pro důchodce, kterým chodí důchod na bankovní účet, se nic nemění. Ti, kteří chodí na poštu osobně a týká se jich rušení pobočky, musí počítat se změnami.

„Pokud dojde k 1. 7. 2023 k uzavření pobočky České pošty, na kterou je našemu klientovi jeho důchod doručován, a on nebude ve výplatní den na své adrese zastižen, jeho důchod bude uložen do 30. 6. na stávající poště a od 3. 7. bude připraven k vyzvednutí na nové ukládací poště. O její adrese bude klient informován a najde ji také na plakátu v prostorách rušené pošty anebo v letáčku o rušení pošt,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení. Dodala, že pošta také důchodcům umožňuje, aby si nechali důchod doručovat domů nebo na pobočku, kterou si sami vyberou.

Kompletní seznam poštovních poboček, které se k 1. červenci ruší, najdete na oficiálním webu pošty, kde jsou také doplňující informace pro důchodce. V případě nejasností je možné zavolat na bezplatnou infolinku České pošty, telefon je 800 104 410.

„ČSSZ doporučuje využívat pro výplatu důchodu spíše bezhotovostní formu. Výhodou tohoto způsobu výplaty je skutečnost, že poživatel důchodu nemusí důchod osobně vyzvedávat a výplata důchodu bezproblémově plyne, čili není ovlivněna například dlouhodobou hospitalizací nebo letním pobytem na chalupě,“ doplnil úřad s tím, že zasílání na účet je zdarma. Ke změně slouží speciální formulář, který je k dispozici na pobočkách nebo webu ČSSZ.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu