Začíná boj o valorizaci, slibované částky létají nahoru a dolů. O kolik se důchody zvýší?

Vláda už tento měsíc bude rozhodovat, jak vysoká bude valorizace důchodů od ledna 2021. Dřívější prohlášení ministrů vzala za své a senioři v tom začínají mít zmatek. O kolik se nakonec důchody zvýší? Podívejte se na aktuální prohlášení politiků.

Zdroj: Úřad vlády
Jednání vlády Andreje Babiše.

Peníze na důchody nechybí a chybět nebudou, prohlásil minulý týden v Terezíně premiér Andrej Babiš poté, co ministerstvo financí zveřejnilo čísla o tom, že se důchodový systém už v první polovině roku 2020 propadl do ztráty. Jsou to dvě protichůdné informace, které jen v seniorech vyvolávají zbytečný zmatek a nejistotu.

Bude na důchody, nebo ne? A jak to tedy bude s valorizací pro rok 2021? Objevuje se mnoho otázek a zatím chybí odpovědi.

Jak dopadne jednání vlády?

Jisté je, že se rozhořel boj o to, kolik nakonec vláda od příštího ledna přidá seniorům. Už v polovině srpna by ministři měli jednat o tom, jak se důchody zvýší. A v současné době se politici vládních stran dohadují, takže situace je dost nepřehledná.

Shrňme si následující fakta:

  1. Podle zákona se důchody zvyšují automaticky podle toho, jak rostou ceny a mzdy v Česku. Takže i když se politici na ničem neshodnou, měly by důchody růst.
  2. Zatím to vypadá, že toto zákonné zvýšení by se mělo pohybovat v průměru kolem 800 až 840 korun.
  3. Podle předběžných odhadů by mohli lidé s důchodem 10 000 korun dostat přibližně 500 korun navíc, při důchodu 12 000 korun to bude 600 korun. Více se dá zjistit v naší předběžné kalkulačce.

Co vás trápí u valorizace: Proč se důchody nezvyšují všem stejně?

A právě o tom se nyní politici hádají – někteří chtějí valorizaci i nad tuto zákonnou částku, další pak do toho nechtějí příliš zasahovat. Jasněji ohledně valorizace tedy bude během srpna, představu je ale možné si udělat už nyní.

Poslední stanoviska důležitých členů vlády:

Andrej Babiš – Nad povinnou valorizaci chce přidat jen symbolicky. „Možná bych tam rád přidal, abych to symbolicky zaokrouhlil na průměrných 900 Kč navíc,“ uvedl v deníku Právo. Ve svém posledním víkendovém hlášení pak seniory uklidňoval: „Prosím vás, nejsou žádné obavy, nadále budeme navyšovat důchody, je to priorita.“

V posledním rozhovoru pro Právo z 6.8. řekl následující: „Přikláním se k nejvyššímu možnému navýšení důchodů, ale částku vám neřeknu. Šermovat ciframi je jednoduché, je ale třeba i najít příjmy, a hlavně se to musí dělat v kontextu rozpočtu, na kterém budu po návratu z dovolené pracovat společně s ministryní financí Schillerovou, a pak to probereme s koaličním partnerem.“

Jana Maláčová – Chtěla by, aby valorizace byla výrazně vyšší. „A seniorům by někdo chtěl přidat pouhých 60 Kč navíc měsíčně?⁉️ Za mě ta částka musí být úplně jinde. Všichni jsme koronavirem utrpěli, jídlo neuvěřitelně podražilo a senioři jsou a budou nejzranitelnější. Na důchody jim prostě musíme přidat mnohem víc,“ napsala na svém Facebooku, ale částku neupřesnila.

Jan Hamáček – Vicepremiér a šéf ČSSD byl konkrétnější, podle ně je potřeba přidat na důchodech až 400 korun. Stávající valorizace prý kvůli koronaviru a rostoucím cenám nestačí. „Budeme proto bojovat za to, aby se důchody znovu zvýšily o důstojnou sumu. A můžeme diskutovat o tom, zdali to budou tři nebo čtyři stovky měsíčně nad rámec zákonné valorizace, jako minulý rok, nebo jednorázový příplatek v řádu tisíců ročně jako za Sobotky,“ napsal v deníku Právo. V posledním rozhovoru pro tento deník z 5.8. upřesnil, že by rád přidal důchodcům jednorázově 5000 korun.

Takto se v minulosti zvyšovaly důchody.Zdroj: České důchody

Více k tématu