Bohatým seniorům rostou důchody rychleji. Náměstek ministryně popsal řešení situace

Čím vyšší je důchod, tím je automaticky vyšší i každoroční valorizace. Důvodem je pravidlo takzvané zásluhovosti, které ale někteří senioři považují za nespravedlivé. Nyní vláda již podruhé přistoupila k mimořádnému zvýšení valorizace a podle náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Michala Pícla je to možné řešení i do budoucna.

Zdroj: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Každoroční zvyšování důchodů je vždy charakteristické tím, že politici hovoří o jedné konkrétní částce. Například letos v lednu činila valorizace 839 korun a v roce 2022 má jít o 758 korun. Jde ale o průměrnou valorizaci a platí, že vyšší důchody automaticky rostou více a ty podprůměrné na tuto částku nedosáhnou.

„Cílem valorizace důchodů je zachování jejich kupní síly. To znamená dosáhnout stavu, kdy si jednotlivý důchodce může i přes zvýšení cen pořídit za svůj důchod stejné množství zboží a služeb, a proto je základním ekonomickým ukazatelem, od kterého se zvýšení důchodů odvíjí, právě růst cen. Tohoto cíle lze dosáhnout pouze tak, že se jednotlivé důchody zvýší tak, aby jejich reálná hodnota, tedy hodnota po očištění o růst cen, zůstala přinejmenším stejná,“ vysvětlilo pro České důchody ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Je nutná zásluhovost

Reálně se pak valorizace u jednotlivých seniorů liší o stovky korun a někdy o více než tisícovku. Například důchod ve výši 20 000 korun se v lednu v rámci valorizace zvýšil o 1233 korun, naproti tomu nízký důchod 10 000 korun jen o 523 korun.

Pokud by se důchody zvyšovaly všem stejně, bylo by to nespravedlivé z hlediska zásluhovosti, na což už v minulosti upozornil Ústavní soud ve svém rozhodnutí. Podle jeho závěru zkrátka není možné lidem, kteří vydělávali více peněz a tedy více odváděli do systému na sociálním pojištění, nezohledňovat jejich výdělky vyššími důchody a vyšší valorizací.

Při rovné valorizaci by navíc hrozilo, že bohatší důchodci by byli nuceni omezovat svou spotřebu, protože by tato valorizace nepokryla zdražování.

Výsledkem valorizace zohledňující zásluhovost je nicméně i skutečnost, že se neustále rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými důchodci. Od roku 2019 se například téměř zdvojnásobil počet seniorů s důchodem nad 30 000 korun, momentálně jich je v Česku celkem 7110. A přibývají také velmi vysoké důchody nad 50 000 korun, celkem jde o 114 důchodců. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Valorizaci důchodů čeká změna: Lednová částka se spočítá jinak

Řešením je pevný přídavek

Politici si ale uvědomují, že to část veřejnosti vnímá nespravedlivě a chce, aby rychleji rostly i nižší důchody. Náměstek na ministerstvu práce a sociálních věcí Michal Pícl proto jako řešení vidí mimořádný přídavek k valorizaci.

„V minulých letech jsme na to reagovali tím, že jsme k valorizaci přidávali pevnou částku. Tato pevná částka, 200, 300 nebo 500 korun, se přidá všem a nejvíce to pomůže nízkopříjmovým seniorům, kterým to poměrově přidá nejvíce. Tímto se to dá řešit,“ uvedl Pícl pro České důchody.

Jde o speciální opatření, které zvyšuje důchod všem bez rozdílu a vláda k němu nyní chce přistoupit už podruhé. Pokud to bude schváleno, pevná částka 300 korun se bude přidávat ke každé valorizaci. Reálně znamená, že se každému vypočte jeho standardní valorizace pro rok 2022 a poté se k této částce přičte mimořádný příspěvek. Toto navýšení je pak trvalé a nejvíce pomůže právě lidem s nízkými důchody. Je tedy možné, že v budoucnu bude toto opatření využíváno častěji.

„Nebo se to dá řešit jednorázovým příplatkem k důchodu, jako jsme to řešili v prosinci minulého roku, to bylo takzvané rouškovné. Ale tam je problém, že pokud dáváme jednorázovou částku, tak se nepromítá do dalších valorizací,“ dodal náměstek Michal Pícl.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu