Dřívější důchod pro náročné profese stále není dořešen, ve hře je velké omezení

Velká nejistota momentálně panuje v souvislosti s plánovaným dřívějším důchodem pro lidi pracující v náročných profesích. Původně se výhoda měla týkat až 120 tisíc pracovníků, dva poslanci z vládní koalice nyní ovšem navrhují zúžení okruhu na necelou desetinu. Ve vládě zatím na finální podobě zvýhodnění náročných profesí nepanuje shoda.

Foto: Adobe Stock
Část pracovníků půjde dříve do důchodu. (ilustrační foto)

Lidé pracující v náročných profesích, které mají negativní vliv na zdraví, by měli mít možnost odcházet do důchodu až o 5 let dříve, a to bez finančního krácení. Tato výhoda je součástí návrhu důchodové reformy, kterou nyní projednávají poslanci.

Na dřívější důchod bez finančního krácení už dnes mají nárok záchranářské profese a podnikoví hasiči, a nyní se řeší, o které pracovníky se seznam rozšíří.

Původní návrh, který předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí a schválila vláda, počítá s tím, že nárok na výhodu získají zaměstnanci pracující ve 4. kategorii a část zaměstnanců ze 3. kategorie. Konkrétně by mělo jít o pracovní pozice, kde jsou přítomná následující zdravotní rizika: vibrace, zátěž chladem, zátěž teplem a celková fyzická zátěž.

Podle důvodové zprávy k důchodové reformě by tak dřívější důchod mohli získat například i pracovníci sociálních služeb, zedníci, skláři, kováři, brusiči skla, šéfkuchaři nebo kamnáři. Celkově by mělo jít o 120 tisíc lidí.

Poslanecký návrh na omezení

Ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně ovšem do hry vstoupila i možnosti, že výčet náročných profesí nakonec bude výrazně užší. Konkrétně by mělo jít pouze o pracovníky ve 4. kategorii, což je přibližně 15 tisíc lidí. Celkový počet lidí zahrnutých do náročných profesí by tak byl více než desetkrát nižší.

Návrh předložili poslanci Jan Jakob z TOP09 a Marek Benda z ODS. Ve zdůvodnění uvedli, že právě ve 4. kategorii hrozí největší ohrožení zdraví a proto by se výhoda měla týkat pouze těchto zaměstnanců. „Tímto zúžením ve vymezení okruhu rizikových prací se dosáhne určité redukce případných negativních finančních dopadů spojených s rozšířením okruhu pojištěnců s nárokem na dřívější odchod do nekráceného starobního důchodu,“ napsali poslanci.

V současné době není jisté, jaká varianta bude nakonec schválena. Shoda totiž nepanuje ani ve vládní koalici, což potvrdil i ministr Marian Jurečka. „V těchto situacích se bude jednat a nějaká dohoda musí ve finále být. Do třetího čtení se nedá jít bez dohody. Máme před sebou dva týdny. Je ještě potřeba shodu docizelovat. U klíčového zákona vždy najdeme nějaký pozměňovací návrh, který je složitý v diskusi,“ řekl podle ČTK Jurečka novinářům.

Zúžení okruhu dotčených pracovníků kritizují také zástupci opozice. Proti jsou hnutí ANO, SPD i Piráti, kteří nedávno ve vládě skončili. Určité výhrady mají i někteří poslanci stávající vládní koalice, například z hnutí STAN nebo KDU-ČSL. Například předseda sociálního výboru Vít Kaňkovský uvedl: „Budu mluvit více jako lékař než jako politik. Nemluvím za vládní koalici. Ani já nesouhlasím se snížením počtu náročných profesí. V některých je ta náročnost enormní, a pokud to zúžíme, tak se o ty lidi budeme stejně muset postarat, protože nám spadnou do invalidních důchodů.“

Jaká mají být pravidla

Maximální délka snížení důchodového věku pro náročné profese bude 60 měsíců. Lidé tak teoreticky budou moci odejít do důchodu až o 8 let dříve. Až o 5 let budou moci mít snížený důchodový věk za náročnou práci a o další 3 roky dříve je možné jít do předčasného důchodu, který je již ovšem finančně krácený.

Co dále říká návrh, který řeší dřívější důchod pro náročné profese:

  • Nárok budou mít pouze zaměstnanci v náročných profesích, nikoliv lidé pracující jako OSVČ.
  • Zohledňovat se bude pouze fyzicky náročná práce, nikoliv psychicky náročná či jinak vyčerpávající práce.
  • Pro snížení důchodového věku bude nutné v náročné profesi odpracovat alespoň 2 200 směn, což je přibližně 10 let práce, pak se důchodový věk sníží o 15 měsíců. Za 4 400 odpracovaných směn (asi 20 let) se věk sníží o 30 měsíců a za každých dalších 74 směn dojde ke snížení o 1 měsíc. Maximální délka snížení důchodového věku bude 60 měsíců.
  • U hasičů a záchranářů se bude zohledňovat vykonaná práce od roku 1993, u ostatních náročných profesí až práce od roku 2015.

O finální podobě náročných profesí budou poslanci rozhodovat ve třetím čtení, kdy budou o jednotlivých pozměňovacích návrzích hlasovat. To by mělo proběhnout v průběhu listopadu. Předtím je ještě naplánováno další jednání sociálního výboru, kde se bude o situaci kolem reformy hovořit.

Více k tématu