Výchovné k důchodu se v lednu poprvé zvýší, částka ale bude symbolická

Při řádné valorizaci v lednu 2025 dojde k navýšení hodnoty výchovného, které se přiznává k novým důchodům. Navýšení bude činit 2 koruny, což je spíše zanedbatelné, vychází to ovšem z platných pravidel v zákonu.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně s dcerou. (ilustrační foto)

Výchovné se začalo vyplácet od roku 2023 a jeho výše je momentálně stanovena na 500 Kč za každé vychované dítě. Podle současných pravidel se výchovné každý rok valorizuje, a to při řádné lednové valorizaci.

Valorizace výchovného konkrétně probíhá následovně:

  1. U již přiznaných starobních důchodů je výchovné součástí procentní výměry, takže k navýšení dochází při řádné valorizaci. To znamená, že když se zvýší procentní výměra, dojde souběžně ke zvýšení i části, kterou tvoří výchovné.
  2. Hodnota výchovného, které se přiznává k novým důchodům, se vždy od ledna zvyšuje ve stejné míře, o jakou se zvyšuje procentní výměra. A toto vyšší výchovné se pak přiznává k novým důchodům.

Valorizace v lednu 2024 byla pro všechny stejná, protože se zvyšovala pouze základní výměra, a nikoliv ta procentní. Výchovné tak zůstalo ve stejné výši 500 Kč.

Při valorizaci v roce 2025 už se nicméně bude zvyšovat i procentní výměra důchodů, a to konkrétně o 0,4 %. O stejnou míru se tedy od ledna zvýší i výchovné, takže od ledna 2025 bude činit 502 Kč.

Důvodem, proč bude navýšení výchovného spíše symbolické, je skutečnost, že významnější část příští valorizace bude tvořit zvýšení základní výměry, a to konkrétně o 290 Kč.

Kalkulačka valorizace 2025: Spočítejte si zvýšení důchodu i doplatek

Konec valorizace výchovného

Lednové navýšení výchovného nicméně bude pravděpodobně poslední, a to jak pro stávající, tak pro budoucí důchodce. Součástí důchodové reformy, kterou prosazuje vláda a která je momentálně projednávána v Poslanecké sněmovně, je totiž úplné zrušení valorizace výchovného.

Pokud bude reforma schválena, aktuální částka výchovného se zakonzervuje na finální hodnotě (pravděpodobně tedy 502 Kč) a v budoucnu, zřejmě od roku 2026, se již zvyšovat nebude. Toto opatření se tedy dotkne všech budoucích důchodců, kteří budou mít nárok na výchovné. Výchovné se má v budoucnu přiznávat pouze za třetí a každé další dítě.

Zároveň je v plánu omezení valorizace výchovného, které již bylo důchodcům přiznáno. Dnes platí, že je výchovné prakticky pevnou součástí procentní výměry důchodu. To znamená, že pravidelně dochází k jeho navyšování při valorizacích. A jak už bylo zmíněno, pokud se v rámci valorizace navýší procentní výměra důchodu, zvýší se současně i výchovné.

Od roku 2027 se již částka výchovného zvyšovat nemá. Podle návrhu to má fungovat tak, že při valorizaci se nejprve od procentní výměry důchodu odečte hodnota výchovného, a zbylá část této výměry se standardně navýší. A poté se výchovné opět k procentní výměře přičte. Zkrátka dojde jen k navýšení samotného důchodu, nikoliv té části, kterou tvoří výchovné.

Pokud má například žena nebo muž přiznané výchovné za 2 děti, vždy se při valorizaci nejprve odečte 1000 Kč a teprve pak proběhne samotná valorizace důchodu. Nakonec se opět přičte 1000 Kč.

Důchodový newsletter

Pravidelné novinky a rady k důchodům. Ať vám nic důležitého neunikne!
Newsletter zasíláme zdarma a z odběru se můžete kdykoliv odhlásit v každém zaslaném e-mailu. Pokud důchodové newslettery v doručené poště nevidíte, zkontrolujte si složky Reklamy, Hromadné nebo Spam.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Více k tématu