Ženě z Moravy špatně spočítali invalidní důchod. Nyní dostala doplatek 1,3 milionu korun

Část lidí v Česku trápí nesprávně spočítaný invalidní důchod. Velmi častým problémem je špatně stanovené datum vzniku invalidity a důchodci kvůli tomu dostávají méně peněz. S podobným problémem se potýkala žena z jižní Moravy, která roky pobírala o několik tisíc korun nižší důchod.

Foto: Adobe Stock
Žena využívá invalidní vozík. (ilustrační foto)

Mladá žena z jižní Moravy pobírá kvůli roztroušené skleróze invalidní důchod třetího stupně už od roku 2009. Tehdy jí stát přiznal důchod 4 200 korun a postupně jí díky valorizacím stoupl na 6 510 korun. Tato částka jí ale připadala nízká, proto se obrátila na úřad ombudsmana. Zajímala se o to, jestli je důchod spočítaný správně.

„Ombudsman zjistil, že stěžovatelka neměla od osmnácti let do uznání invalidity důchodové pojištění po dobu 308 dní, chyběl jí tedy méně než jeden rok pojištění. Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto ombudsman upozornil, že v případě stěžovatelky měla při výpočtu důchodu postupovat jinak a použít zvýhodněný výpočet. Správa sociálního zabezpečení důchod stěžovatelce obratem přepočítala,“ uvedl úřad v prohlášení k tomuto případu.

Ženě se nakonec zvýšil důchod na 16 700 korun a zároveň má nárok na doplatek důchodu za více než 10 let, kdy pobírala nesprávně vypočítanou nižší částku. Celkem tak od ČSSZ dostala doplatek ve výši 1,3 milionu korun.

Podle úřadu ombudsmana tento případ ilustruje jednu ze situací, kdy mají mladí invalidé ze zákona nárok na důchod v mimořádné výši. Podobně jsou podle zákona při výpočtu invalidního důchodu zvýhodnění lidé i při takzvané invaliditě z mládí. Jde o situaci, kdy má člověk zdravotní obtíže již od dětství a jako invalidní je uznaný v osmnácti letech.

Ombudsman řeší i další případy

Ombudsman Stanislav Křeček již dříve v rozhovoru pro České důchody řekl, že chybný výpočet invalidního důchodu z důvodu nesprávně určeného data začátku invalidity není v Česku výjimečný.

„U invalidních důchodů se stále setkáváme s problémem nesprávně stanoveného data vzniku invalidity, což má vliv na vznik nároku a na výši přiznaného invalidního důchodu. Typické je to u psychických onemocnění, která se rozvíjejí postupně. Opakovaně dochází k tomu, že je datum vzniku invalidity ztotožněno například s datem hospitalizace, aniž by se přihlíželo ke zdravotnímu stavu, který hospitalizaci předcházel,“ vysvětlil Stanislav Křeček.

Podobný případ řešil jeho úřad také v roce 2021. Šlo o mladou ženu s invaliditou třetího stupně. V dětství tuto ženu srazilo auto a od té doby má vážné zdravotní problémy, projevila se u ní i lehká mentální retardace. Přesto jí byl invalidní důchod přiznán až od 20. roku života, což ombudsman Křeček považoval za nesprávné.

Po přezkoumání se zjistilo, že invalidita vznikla už před 18. rokem života. Proto měla žena nárok na mimořádnou výši invalidního důchodu. Důchod jí byl doplacen i zpětně a celkem tak nemocná žena dostala téměř 500 000 korun.

Invalidní důchod není automatický, i když máte vážný úraz nebo nemoc. Podmínky si musí hlídat studenti i dospělí

Jak se obrátit na ombudsmana

Pokud máte pocit, že je váš invalidní důchod spočítán nesprávně nebo vám nebyl vůbec přiznán, můžete podat podnět na prošetření k ombudsmanovi. Jde o veřejnou instituci a jeho služby jsou ze zákona zdarma.

Podávat stížnost musí ten, kdo se dožaduje svých práv, nebo jeho zákonný zástupce. Postup je následující:

  • Stížnost musí obsahovat jméno, bydliště, telefon a doklady k případu, včetně již provedených rozhodnutích příslušného úřadu.
  • Stížnost můžete poslat e-mailem, datovou schránkou, písemně poštou nebo ji můžete osobně doručit na úřad. Adresa úřadu je: Veřejný ochránce práv, Údolní 39, 602 00 Brno.
  • K dispozici je také on-line formulář, který vás provede vyplněním podnětu či stížnosti krok za krokem.
  • Ombudsman následně podnět prošetření a kontaktuje vás. Lhůta v tomto případě není stanovena.

Důležité je pamatovat na to, že na úřad ombudsmana se můžete obrátit až ve chvíli, kdy jste vyčerpali všechny možnosti žádostí a námitek u ČSSZ. To znamená, že řízení u ČSSZ musí být ukončeno, aby mohl ombudsman váš případ řešit.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu