Zákonná valorizace důchodů bude vyšší, než se čekalo, oznámila ministryně Schillerová

Zatím ještě nebylo definitivně rozhodnuto, jak vysoká bude valorizace v lednu 2022, ale v tuto chvíli lze již poměrně přesně odhadnout, jak se důchody zvýší. Ministryně financí Alena Schillerová navíc oznámila, že zákonná valorizace bude vyšší než plánovaných 458 korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministryně financí Alena Schillerová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo, aby se důchody od ledna 2022 mimořádně valorizovaly o 300 korun, a to nad rámec zákonné valorizace. Výhodou tohoto mimořádného opatření je skutečnost, že se důchod o 300 korun navýší všem, valorizace se tedy neodvíjí pouze od aktuální výše důchodu.

Stále totiž platí, že v rámci standardní valorizace se vyšší důchody navyšují více než důchody nižší. S mimořádným příspěvkem si tedy procentně nejvíce polepší hlavně důchodci s nižšími důchody. Například senior s důchodem 12 000 korun si od ledna polepší o 622 korun, senior s důchodem 14 000 korun pak o 699 korun.

Výrazně více pak porostou vyšší důchody, například senior pobírající 20 000 korun se může těšit na 927 korun navíc.

Zákonná valorizace až 500 korun

Zákonná valorizace pro rok 2022 by měla podle dosavadních odhadů v průměru činit 458 korun. Když se k tomu přičte mimořádný přídavek, dosáhne celková průměrná valorizace částky 758 korun, což je méně než v loňském roce, kdy šlo o 900 korun. Průměrný důchod v lednu bude činit 16 195 korun.

KALKULAČKA VALORIZACE 2022 – AKTUÁLNÍ PREDIKCE

Ministryně financí Alena Schillerová si myslí, že důchody porostou ještě o něco více. „Valorizace je odhadována na 458 korun, přesnou výši budeme vědět až v srpnu podle dat ČSÚ. Počítáme s tím, že valorizace bude nakonec i o něco vyšší, ale maximálně něco kolem pětistovky,“ uvedla ministryně v rozhovoru pro deník Právo. Dodala, že průměrná valorizace by tak mohla překročit 800 korun.

Definitivně by se mělo rozhodnout do konce září. Momentálně o mimořádné valorizaci jedná Sněmovna a návrh je ve třetím čtení. To znamená, že se již bude o návrhu finálně hlasovat.

Maláčová: Jasno bude do konce září

„Na 30. července, ještě než se rozjedeme na dovolené, zvládneme třetí čtení. Posíláme pak návrh do Senátu, a i kdyby zákon vrátil, tak stíháme lhůtu do 30. září. V tuto chvíli, pokud se nestane něco mimo plán, tak je vše pod kontrolou a stíháme to,“ uvedla ministryně Jana Maláčová a odmítla tak předchozí obavy, že se schválení valorizace do podzimních voleb nestihne. Dodala, že pokud Senát návrh neodmítne, bude o valorizaci definitivně jasno už během srpna.

Připravili jsme pro vás aktuální kalkulačku valorizace pro rok 2022, do které jsme již zahrnuly aktuální predikce vlády i návrh na mimořádnou valorizaci. Výši svého lednového důchodu si tak můžete spočítat. Výsledek se pravděpodobně bude lišit řádově o koruny.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu