Vývoj valorizace: Jak se důchody zvyšovaly v posledních 15 letech

Výše důchodů se za uplynulých 15 let více než zdvojnásobila. Zásadní růst ovšem nastal zejména v posledních třech letech v souvislosti s velmi vysokou inflací. Přinášíme přehled všech valorizací za toto období.

Foto: Adobe Stock
Důchodci přemýšlejí o valorizaci. (ilustrační foto)

Řádná valorizace v lednu 2025 bude činit v průměru 356 Kč, takže průměrný důchod by mohl dosáhnout na úroveň 21 059 Kč.

Základní výměra by se měla zvýšit o 290 Kč a procentní výměra o 0,4 Kč. Společně s letošní valorizací, která byla zhruba srovnatelná (všechny důchody se zvýšily stejně o 360 Kč), tak půjde o nejpomalejší růst důchodů za posledních sedm let.

Nejnižší valorizace probíhaly zejména v letech 2012 až 2016, kdy se pohybovaly jen v nízkých stokorunách nebo dokonce v řádech desetikorun. Například v lednu 2016 se všechny důchody zvýšily jen o 40 Kč, a kvůli tomu tehdy dokonce vláda Bohuslava Sobotky přistoupila k mimořádnému jednorázovému příspěvku k důchodu ve výši 1 200 Kč.

Přehled valorizací v posledních letech.Foto: České důchody

Poznámka k tabulce: Průměrné zvýšení důchodu při valorizaci neodpovídá vždy růstu průměrného důchodu. Hodnotu průměrného důchodu totiž nenavyšují jen samotné valorizace stávajících důchodů, ale také nově přiznané důchody, které jsou zpravidla vyšší. Současně umírá část starších důchodců, kteří mívají důchody nižší. Růst průměrného důchodu je tedy rychlejší než samotná míra valorizace.

Kalkulačka valorizace 2025: Spočítejte si, jak se vám zvýší důchod

Tempo růstu důchodů se výrazně zrychlilo od roku 2017, a to v důsledku kroků vlády Andreje Babiše. Vedle toho, že dvakrát jednorázově navýšila lednovou valorizaci o fixní částku, zvýšila také hodnotu základní výměry důchodů z 9 na 10 %. Také například zvýšila započítávání růstu reálných mezd z jedné třetiny na polovinu.

Skokový růst důchodů proběhl v letech 2022 až 2023, kdy kvůli vysoké inflaci byly hned tři mimořádné valorizace. Rekordní byla ta v červnu 2023, kdy se průměrný důchod zvýšil o více než 1 000 Kč. Výrazně by ji překonala mimořádná valorizace v červnu 2023, která by na základě inflace podle zákona činila v průměru více než 1 700 Kč, ale vláda Petra Fialy ji uměle snížila na méně než polovinu. Tento krok následně posvětil i Ústavní soud.

Průměrný důchod se od roku 2009 více než zdvojnásobil, nejrychleji pak během posledních dvou let, kdy se zvýšil o více než 4 300 Kč. Podle ministerstva se reálná hodnota důchodů za posledních 10 let zvýšila o 18 %, během posledních 5 let to bylo o 7 %.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu