Vánoce změní termíny pro vyplácení důchodů: Podívejte se na přesná data

Důchody vyplácené v období vánočních svátků a na přelomu roku budou mít výjimečně změněné výplatní termíny. Většinou je dostanete dříve, v jednom případě může dojít k drobnému zpoždění.

Foto: České důchody
Hlavní sídlo České správy sociálního zabezpečení v Praze.

TOTO JE ČLÁNEK Z ROKU 2019. INFORMACE PRO ROK 2020 NAJDETE ZDE.

Sváteční dny přinesou několik změn ve vyplácení prosincových a lednových důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům. Naštěstí budou důchody ve většině případů vyplaceny s předstihem, tedy ještě před Štědrým dnem.

„Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tedy v úterý 24. prosince, budou vyplaceny již v pondělí 23. prosince. Důchody s termínem výplaty 22. prosince vyplatí ČSSZ o dva dny dříve, tj. v pátek 20. prosince, důchody s výplatním termínem 20. prosince o den dříve, tedy ve středu 19. prosince. Důchody s termínem výplaty 2. ledna mohou být v některých případech připsány na účet o den později v pátek 3. ledna,“ upozornila ČSSZ na svém webu.

Drobné zpoždění nicméně může nastat u důchodů vyplácených 2. ledna, zvláště pokud jsou posílány na bankovní účet. „Někteří klienti budou mít příslušnou částku na svém účtu výjimečně v pátek 3. ledna 2020. ČSSZ nemá žádné možnosti, jak ovlivnit rychlost mezibankovních operací mezi ČNB a jednotlivými bankami,“ vysvětlil úřad.

Pokud si necháváte důchod posílat Českou poštou, bude k dispozici standardně už 2. ledna 2020.

Senioři s výplatním termínem ve 4. a 6. dni v měsíci obdrží lednovou splátku již v řádném termínu.

Zdroj: ČSSZ

Více k tématu