Vánoce a Nový rok mění termín výplaty důchodů

Důchody vyplácené v období vánočních svátků a na přelomu roku budou mít výjimečně změněné výplatní termíny. Komplikací je hlavně víkend, který následuje po 1. lednu, takže dojde ke zpoždění.

Foto: České důchody
Hlavní sídlo České správy sociálního zabezpečení v Praze.

Sváteční dny přinesou několik změn ve vyplácení prosincových a lednových důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

„Letošní vánoční svátky mírně posunou termín výplaty starobních, invalidních a pozůstalostních (vdovských, vdoveckých a sirotčích) důchodů. Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tedy ve čtvrtek 24. 12. 2020, budou vyplaceny ve středu 23. 12. 2020,“ upozornila ČSSZ.

Nové termíny pro nejbližší týdny jsou následující:

  • Výplatní termín 22.12. bude vyplacen 22.12.
  • Výplatní termín 24.12. bude vyplacen 23.12.
  • Výplatní termín 2.1. bude vyplacen 4.1. (výjimečně 5.1.)
  • Výplatní termín 4.1. bude vyplacen 4.1.
  • Výplatní termín 6.1. bude vyplacen 6.1.
  • Další termíny v lednu jsou již beze změny.

Zpoždění na začátku ledna je způsobeno tím, že hned na začátku roku je víkend, ten začíná právě 2. ledna.

„Jedná se o mimořádné opatření související s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2021 může Česká správa sociálního zabezpečení čerpat až dnem 4. 1. 2021. V dalších měsících již bude ČSSZ zajišťovat výplatu důchodu běžným způsobem a klienti s výplatním termínem stanoveným na 2. den v měsíci budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech,“ uvedl úřad.

Valorizace 2021: Spočítejte si, o kolik se vám zvýší důchod

Změny termínu odeslání důchodu se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. V současné době platí také výjimka, kdy pro vyzvednutí důchodu na poště můžete poslat zástupce s plnou mocí. Více o tom píšeme v tomto článku.

Více k tématu