Vánoce mění termín výplaty důchodů. Na začátku roku bude zpoždění až tři dny

Důchody vyplácené v období vánočních svátků a na začátku roku 2022 budou mít výjimečně změněné výplatní termíny. Před Vánoci dorazí důchody dříve, první lednový termín bude mít naopak zpoždění.

Foto: České důchody
Česká správa sociálního zabezpečení (ústředí).

Podobně jako v minulých letech přinesou i letošní Vánoce a následný začátek nového roku několik změn ve vyplácení důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Zpozornět by měli hlavně ti, kteří mají termín výplaty 2. den v měsíci, protože v lednu dojde ke zpoždění o dva až tři dny.

Nové termíny pro prosincové a lednové důchody jsou následující:

  • Výplatní termín 24.12. bude vyplacen 23.12.
  • Výplatní termín 2.1. bude vyplacen 4.1. nebo 5.1.
  • Výplatní termín 4.1. bude vyplacen 4.1. nebo 5.1.

Další termíny v lednu jsou již beze změny.

„Jedná se o mimořádné opatření související s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2022 může Česká správa sociálního zabezpečení čerpat až dnem 4. 1. 2022. V dalších měsících již bude ČSSZ zajišťovat výplatu důchodu běžným způsobem a klienti s výplatním termínem stanoveným na 2. den v měsíci budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech,“ uvedl úřad.

Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. S dalšími změnami termínu výplaty důchodů je nutné počítat v době velikonočních svátků a dále v červenci, kdy slavíme Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje a Den upálení mistra Jana Husa.

Lednová výplata poprvé přinese také novinku v podobě doplatku valorizace. Všichni důchodci dostanou mimořádně vyplacenou poměrnou část valorizace za období od 1. ledna do výplatního dne. Více o této změně píšeme v tomto článku.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu