Srovnávací výpočet u výchovného: Nová změna pro budoucí důchodce

Důchodová reforma počítá s rušením výchovného pro první dvě děti, nahradit ho má fiktivní vyměřovací základ za péči. Aby na tom rodiče finančně netratili, navrhuje nyní skupina vládních poslanců změnu.

Foto: Adobe Stock
Žena přemýšlí o budoucím důchodu. (ilustrační foto)

Od začátku roku 2023 je součástí starobního důchodu výchovné, které oceňuje péči za děti. Nyní činí 500 korun a od příštího roku se zvýší na 503 korun. Vypláceno je za každé dítě, do budoucna se ale plánuje jeho rušení pro první dvě děti.

Současný návrh důchodové reformy říká, že výchovné za první dvě děti by se mělo postupně snižovat až na nulu, zachování v plné výši bude jen pro tři a více dětí. Výchovné má nahradit novinka nazvaná fiktivní vyměřovací základ. Ten, kdo pečuje o dítě do 3 let věku, bude mít za tuto dobu automaticky evidovány fiktivní výdělky ve výši průměrné mzdy, což ve výsledku navýší důchod.

Potíž je v tom, že pro většinu budoucích důchodců by tento fiktivní základ, označovaný někdy jako rodičovský, představoval zvýšení důchodu ve výši asi 300 až 400 korun za jedno dítě. Po zrušení výchovného za první dvě děti by tak byla výchova oceňována méně a lidé by na této změně finančně tratili.

Návrh srovnávacího výpočtu

Nepříznivou situaci by měl napravit pozměňovací návrh, který předložila skupina vládních poslanců v čele s Vítem Kaňkovským. Má být zaveden speciální srovnávací vypočet, který zajistí, aby ocenění za výchovu dítěte bylo minimálně ve výši výchovného, tedy alespoň 500 korun. „Smyslem tohoto přechodného období bylo zajistit, aby nová úspornější forma ocenění péče nevedla k efektu skokového meziročního snížení důchodů z důvodu nižšího ocenění výchovy prvních dvou dětí,“ uvádí poslanci ve zdůvodnění návrhu.

Výpočet má spočívat v tom, že se nejprve samostatně vypočítá, jak vysoký by byl důchod při zohlednění rodičovského základu a jak vysoký při přiznání výchovného. A přiznaný nakonec bude ten vyšší starobní důchod.

Podstatná bude podmínka, že daná osoba musela pečovat o dítě do 3 let a mít toto období evidované jako náhradní dobu. Pokud někdo splnil podmínku výchovy (měl by teoreticky nárok na výchovné), ale zároveň o dítě po narození nepečoval (nebyl na rodičovské dovolené), nebude mít na srovnávací výpočet nárok. V takovém případě bude platit původní změna, že výchovné se přiznává až za tři a více dětí.

Chybějící údaje o dětech v důchodové evidenci: Jak vše doložit

Péče o malé i nemocné děti

Ze své podstaty jde o opatření primárně pro lidi, kteří budou odcházet do důchodu během následujících let. Nyní je totiž fiktivní vyměřovací základ pro řadu lidí nevýhodný, protože hodnota výchovného je vyšší. Reforma ale počítá ze zastavením valorizace výchovného, takže jeho hodnota se bude v čase snižovat. Naproti tomu průměrná mzda neustále roste, takže v budoucnu výhodnost fiktivního vyměřovacího základu zřejmě převáží i nad výchovným.

Fiktivní vyměřovací základ má oceňovat péči nejen o děti do 3 let, ale také péči o nemocné a postižené děti nebo jiné osoby, které péči vyžadují. Může jít například o příbuzné v rodině. Počítá se s tím, že začne platit od začátku roku 2027. Podrobně je jeho fungování vysvětleno v tomto článku.

Více k tématu