Ministerstvo už připravilo návrh pro změnu valorizace: Má jít o jednorázový akt

Omezení mimořádné valorizace důchodů, která má proběhnout v červnu, bude zřejmě jednorázové a nepůjde o změnu celého mechanismu. Vyplývá to z legislativního návrhu, který předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

V lednu 2023 souhrnná inflace překonala hranici 5 % a v červnu tak proběhne mimořádná valorizace důchodů. Ministr Marian Jurečka oznámil, že tato valorizace bude mít dvě složky: fixní zvýšení pro všechny důchody bude činit 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 %.

Aby bylo možné valorizaci v této podobě provést, je nutné změnit zákon o důchodovém pojištění. Ministerstvo práce a sociálních věcí již připravilo návrh na změnu a poslalo ho do připomínkového řízení.

Podle tohoto návrhu by nemělo jít o změnu mechanismu mimořádné valorizace, ale pouze o jednorázovou úpravu, která se bude vázat k červnu 2023. Pokud tedy v letošním roce bude vysoká inflace pokračovat a nastane další mimořádná valorizace, budou již opět platit dosavadní pravidla.

Ochrana chudších důchodců

„Snížení nadcházející mimořádné valorizace je nezbytný krok pro stabilizaci veřejných financí, které čelí zásadním problémům nejen z důvodu rychle rostoucích důchodů, ale i z důvodů mimořádných výdajů vyvolaných dopady války na Ukrajině a globálních skokových nárůstů cen energií vyžadujících masivní kompenzace občanům i podnikatelům,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu s tím, že celkové výdaje na červnovou valorizaci by měly činit 15 miliard korun místo původních 34,4 miliard.

Zároveň má změna zajistit dostatečnou pomoc pro lidi s nízkými důchody. „Bude zajištěno, že u příjemců nejnižších důchodů do výše přibližně 8 000 Kč, dojde ke zvýšení důchodů v celkové částce plně kompenzující změřenou inflaci. Tím se efekt zamezení značným hospodářským škodám propojuje s ochranou nejohroženější skupiny důchodců,“ stojí v důvodové zprávě.

U příplatků k důchodům by měla být zachována původní výše valorizace, měly by se tedy zvýšit o 11,5 % jejich dosavadní hodnoty. Příplatky k důchodům jsou určeny politickým vězňům v době komunistického režimu a lidem, kterým tento režim způsobil křivdy.

Pokud bude návrh schválen v současné podobě, budou mít nárok na mimořádnou valorizaci všechny již přiznané starobní, invalidní i pozůstalostní důchody, a to včetně těch, které budou přiznány až do konce roku 2023.

První kalkulačka mimořádné valorizace: Spočítejte si, jak se vám v červnu zvýší důchod

Proti návrhu bude opozice

Ministerstvo v důvodové zprávě rovněž píše, že návrh nezpochybňuje legitimní očekávání důchodců ohledně mimořádné valorizace. A doplňuje, že až do doby vydání nařízení vlády o zvýšení důchodů, které musí vláda podle aktuálního znění zákona schválit, je možné pravidla valorizace upravit. „Dle názoru předkladatele lze považovat za ústavně přípustné, aby prostor mezi vznikem rozhodné skutečnosti a vydáním nařízení vlády, popř. nabytím jeho účinnosti, byl využit k vydání zákonné úpravy, jejímž legitimním cílem je zmírnit rozpočtové dopady valorizace v mimořádném termínu,“ vysvětluje ministerstvo.

V tomto ohledu je nutné, aby byla změna zákona schválena do 22. března 2023, aby to bylo v souladu s ústavností. Návrh zákona musí schválit vláda, následně poslanci a senátoři a nakonec ho musí podepsat prezident republiky. Vláda se proto chystá návrh schválit už příští týden v pondělí a poslanci ho budou projednávat na mimořádné schůzi už 28. února.

Změny mimořádné valorizace striktně odmítají opoziční hnutí ANO a SPD. Ministr Marian Jurečka již jednal s předsedy obou opozičních poslaneckých klubů, ale podle informací ČTK je nedokázal přesvědčit.

Poslankyně Alena Schillerová řekla, že hnutí ANO považuje návrh za asociální, bude proti němu bojovat a bránit jeho schválení. „Budeme bránit práva důchodců. Měnit podmínky uprostřed hry považuji za drzost. Obrátím se i na ústavní právníky, bojím se, že by to mohlo být v rozporu s Ústavou,“ uvedla poslankyně na svém Facebooku.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu