Mimořádná valorizace důchodů: Aktuální informace a odhad ministra Jurečky

Rostoucí inflace pravděpodobně urychlí mimořádnou valorizaci důchodů. Důchodci mohou peníze navíc očekávat už v červnu a ministr Marian Jurečka oznámil, že růst procentní výměry může dosáhnout až úrovně 8,5 procent.

Foto: Adobe Stock
Senior přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Důchodci se vzhledem k velmi výraznému zvyšování cen dočkají mimořádné valorizace o měsíc dříve, než se ještě před Vánoci očekávalo. Podle nejnovějších propočtů Národní rozpočtové rady dojde k prolomení klíčové hranice inflace během ledna.

„V lednu 2022 dojde s nejvyšší pravděpodobností k prolomení 5% hranice růstu cen a vláda bude muset přistoupit k mimořádné valorizaci důchodů od června 2022,“ uvedl Úřad Národní rozpočtové rady (ÚNRR) ve své nové analýze.

Celkem 17 miliard korun

Podle ní bude mimořádná valorizace znamenat zvýšené náklady na důchody ve výši více než 17 miliard Kč, se kterými se v návrhu státního rozpočtu pro rok 2022 nepočítalo. „V součtu s řádnou valorizací důchodů z ledna 2022 tak podle našich odhadů celkové náklady na důchody za rok 2022 narostou o cca 45 miliard Kč,“ konstatuje analýza.

Důchody se musí podle zákona automaticky zvýšit, pokud meziměsíční inflace naroste o více než 5 %. Počítá se přitom období od června loňského roku, a podle aktuálních čísel ÚNRR nyní tento nárůst dosáhl 3,6 %. Klíčové tedy bude, jaké míry dosáhne inflace v lednu.

Národní rozpočtová rada očekává, že souhrnná inflace za červenec až leden bude činit 6,9 %, Česká národní banka pak 7,1 %. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka očekává inflaci ve větším rozsahu. „Podle posledních odhadů se valorizace procentních výměr očekává v poměrně širokém rozmezí o 5 až 8,5 %, a to zejména podle toho, jak se změní ceny energií a dalších komodit v lednu, kde může dojít ke skokové změně pro větší skupiny spotřebitelů,“ uvedl Jurečka pro České důchody.

Lednová valorizace bude nižší

Zároveň upozornil, že důchodci musí kvůli mimořádné valorizaci počítat s tím, že následující řádná valorizace v lednu 2023 bude nižší. Důvodem je skutečnost, že se v této valorizaci nebude zohledňovat celoroční růst cen, ale pouze za období od mimořádné valorizace.

„Valorizace v řádném termínu v lednu 2023 bude ovlivněna i touto mimořádnou valorizací, protože růst cen se započítává pouze jednou. Proto v tom případě růst cen bude posuzován pouze od konce ledna 2022, tedy po splnění podmínky pro mimořádné zvýšení, jak očekáváme, do konce června 2022,“ uvedl ministr Jurečka a dodal, že první odhady této valorizace budou známy už v březnu.

Ministerstvo uklidňuje důchodce: Vaše penze dorazí i v rozpočtovém provizoriu

Současná vláda zatím podle premiéra Petra Fialy nepočítá s tím, že by důchody zvyšovala nad rámec toho, co ukládá zákon. Nižší valorizaci bude nicméně částečně kompenzovat novinka v podobě takzvaného výchovného, za každé vychované dítě se důchod od ledna 2023 navýší o 500 korun. Půjde však v drtivé většině o důchodkyně, které se výchově dětí věnovaly nejčastěji.

Co je dobré vědět

Užitečné informace o mimořádné valorizaci:

  • Zvyšuje se pouze procentní výměra důchodů, a to o celkovou souhrnnou míru inflace. Pokud například inflace v lednu 2022 dosáhne 8,5 %, jak očekává ministr Marian Jurečka, stoupne procentní výměra každému důchodci přesně o tolik. Základní výměra důchodů se nezvyšuje.
  • Mimořádná valorizace se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských (vdoveckých).
  • Bude přiznána všem důchodcům, kteří mají nyní přiznaný důchod nebo jim bude přiznán do konce roku 2022. Valorizovány tedy budou i důchody přiznané po termínu mimořádné valorizace.
  • O mimořádnou valorizaci není nutné žádat, Česká správa sociálního zabezpečení ji doručí a zpracuje automaticky.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu